Пляцки – традиційна святкова випічка на Заході України. Пляцок нагадує торт, але зазвичай має не круглу, а прямокутну форму. На свято нотують кілька різних пляцків і подають асорті порізаних шматочками солодощів. На відміну від торта, пляцок має “багаті” коржі: з маком, горіхами, сиром, вишнями і іншими смачними додатками. Пропонуємо вашій увазі перевірений рецепт “Багатого” пляцка.
Пляцок “Багатий”
- Форма – велика від духовки, пекти 1 корж.
- Маково-кокосовий шар: 200 г маку, 150 г кокосу, 3 яйця, 1 скл. цукру, 0,5 скл. борошна, 1 скл. горіхів, 100 г маргарину, цедра 1 апельсина.
- Сирний шар: 1 кг сиру, 1,5 скл. цукру, 4 яйця, 4 ст. ложки крохмалю, цедра 1 апельсина, 4 ст. ложки сметани, 0,5 скл. кураги.
- Шоколадний шар: 12 ст. ложок борошна, 6 ст. ложок какао, 1 ч. ложка соди, 10 ст. ложок цукру, 6 яєць.
Маково-кокосовий шар
Мак змолоти на кавомолку, залити водою, щоб покрила, проварити до випаровування води, помішуючи. Додати маргарин, цукор, перемішати, збиті яйця (маса не маю бути надто гарячою, щоб яйця не зварилися). Додати кокос, горіхи, цедру, вимішати.
Сирний шар
Сир змолоти (якщо сир дуже сухий, можна додати кілька ложок молока, але тоді на одну ложку більше крохмалю), додати збиті яйця, цукор, сметану, крохмаль, збити. Додати цедру і ошпарену і порізану курагу, перемішати ложкою.
Шоколадний корж
Яйця збити з цукром до дуже пишної піни, додати погашену оцтом соду. Акуратно ложкою вмішати просіяне з какао борошно.
Велике деко від духовки застелити пергаментом, викласти на нього маково-кокосовий шар, розрівняти, сирний шар, розрівняти, шоколадний шар (акуратно розрівняти, не забиваючи тісто). Пекти у розігрітій до 170 ОС духовці приблизно 30 хв (треба орієнтуватися по своїй духовці). Дати охолонути спершу 5 хв у духовці, потім ще 5 хв з відкритими дверцятами. Діставати з форми, коли повністю охолоне.
Крем: заварний із додаванням розчинної кави
Складати “книжкою”: кокосовим шаром досередини. Перемазати всередині і зверху заварним кремом, посипати кокосом, горіхами і маком. Витримати ніч у холодильнику.
Пекла і фотографувала Інна Семенюк