Інгредієнти:
3 скл. борошна (склянка об’ємом 240 мл), 100 г какао, 2,5 скл. цукру, 5 яєць, 4 ч. ложки розчинної кави, 0,5 л кисляку або кефіру, 3 ч. ложки соди (без чубка), 7 ст. ложок олії.
Крем: 1,2 л сметани, 1 скл. цукру, ваніль або 400 г масла, 2 б. згущеного молока.
Змішати у великій мисці просіяне борошно, какао, каву і 1,5 скл. цукру. В іншій мисці добре збити яйця зі склянкою цукру до збільшення маси у 5–6 разів (приблизно 5 хв). У кисляк (кефір) всипати соду, перемішати, зачекати хвилинку, поки маса збільшиться. Влити кефір в яєчну суміш, додати олію, акуратно перемішати. Відтак перемішати яєчно-кефірну масу з сухою сумішшю і трохи збити міксером.
Вилити тісто на велике деко. Дно бажано застелити промащеним пергаментом. Розрівняти тісто і провести лопаткою зигзаг по центру, щоб корж у центрі не піднімався. Духовку розігріти до 160 ОС і пекти приблизно 30 хв. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою. Охолодити, розрізати на 2 частини і кожну поділити на 2 коржі.
Можна зробити 2 тортики по 2 коржі або 1 на 4 коржі. Виходить торт 29 на 19 см і висотою 9 см. Просочити коржі солодкою кавою із додаванням лікеру або коньяку.