Фарширований гарбуз
Невеликий гарбуз (2–3 кг), 1 скл. рису (краще пропареного), 0,5 кг курячого філе (або готувати без нього, якщо дотримуєтеся посту – можна замінити на гриби), 2 морквини, 2 цибулини, олія, сіль, перець, 1 головка часнику.
Із гарбуза зрізати “шапку”, вибрати насіння, вирізати частину м’якоті, щоб залишилися стінки завтовшки приблизно 2–3 см. Приварити рис (довести до кипіння, проварити 5 хв, зцідити воду). Вирізану м’якоть порізати кубиками. Моркву потерти, цибулю дрібно посікти, м’со порізати невеликими шматочками. Обсмажити цибулю до прозорості, додати моркву, обсмажити, додати м’ясо або гриби, обсмажити, додати сіль, перець, спеції, шматочки гарбуза, посмажити ще 10 хв. Додати приварений рис, перемішати, додати сіль і спеції, вимкнути вогонь. Гарбуз зсередини натерти спеціями, викласти начинку, зверху покласти цілу головку часнику (помити, але не чистити; можна розрізати поперек навпіл), накрити “шапкою”. Випікати приблизно 1 год при 180 ОС.