Яблучний сир
З кг яблук, 0,3-0,6 кг цукру.
Яблука помити, почистити, видалити серцевину і хвостики, дрібно порізати шматочками. Скласти у п’ятилітрову каструлю, пересипаючи частиною цукру. Накрити кришкою, залишити на 12-24 год. Пригоршню яблук відкласти, решту поставити на малий вогонь, варити до повної м’якості. Подрібнити у блендері або товкачем до пюре. Додати решту цукру, уварити на мінімальному вогні до стану дуже густого джему (або за раз, або упродовж кількох днів). Додати 1 ч. ложку кориці (можна мелену гвоздику, порізані сухофрукти, уварені апельсинові або лимонні шкірки, горіхи), додати шматочки яблук, які відклали. Варити, постійно помішуючи, 10-15 хв до густини заварного тіста (має триматися купи, відставати від дна каструлі). Перекласти у чотири шари марлі (перед тим змочити і віджати), віджати, покласти разом з марлею між двома дерев’яними дощечками, поставити гніт (3 кг) на добу. Потім зняти марлю, покласти на решітку і кілька днів підсушити у холодильнику (до 7 днів, має стати підсушеним і пружним). Зберігати в пергаменті в холодильнику упродовж року. Чим довше стоїть, тим ароматнішим стає сир. Традиційно його подають на святковий стіл на Різдво.