Натираємо посуд звичайним оцтом. Робимо це, звичайно, у рукавичках, щоб не пошкодити шкіру рук. За пів години ополіскуємо його в теплій воді.
Чудовий засіб для очищення – сода і сіль. Ці сипучі продукти добре справляються з усіма видами забруднень, відчищають найменш доступні місця. І, що важливо, є цілком безпечними.
Кавова гуща також чудово відмиває боки каструль усередині і зовні. Наносимо її на забруднені місця, тремо і змиваємо.
Щоб позбутися накипу в чайнику чи каструлі, додайте яблучну або лимонну кислоту і кип’ятимо не менш як 10 хвилин. Весь накип відійде, і ваш посуд засяє чистими боками.
Кіптяву або нагар з каструлі можна усунути з допомогою господарського мила. Натираємо його на терку, розводимо у пів літрі води й намазуємо забруднені місця. Залишаємо до ранку в цьому розчині. Відмочений бруд зранку очищаємо щіткою. Споліскуємо каструлю.