Перше, що необхідно зробити – це підготувати погріб чи комору. Робимо це заздалегідь, до того, як будемо заносити урожай. Прибираємо, за бажанням освіжуємо стіни, побіливши їх вапном. Далі виявляємо діри, через які гризуни можуть залізти до погребу і закриваємо їх. На вентиляційний отвір натягуємо дрібну металеву сітку. Діри в стінах гризуни прогризають переважно внизу стіни, біля підлоги. Дехто забиває їх камінням, дехто битим склом.
Після такої підготовки можемо заносити овочі в погріб. Далі робимо обробку погребу наступним чином. Кладемо на підлогу у погребі дві цеглини. Беремо старе металеве відро або таз, пробиваємо у днищі отвори цвяхом. У відрі розводимо невелике багаття із тонких прутиків. Коли вогонь майже перегорить, зверху кладемо 2-3 висушених стручка червоного стручкового перцю.
Як тільки перець потрапить у вогонь, швидко покидаємо приміщення, попередньо подбавши про пожежну безпеку. Щільно зачиняємо після себе двері і не заходимо у підвал 2-3 дні.Миші після такої обробки не з’являються протягом цілого року! Овочі при цьому не постраждають.
Якщо ви не обробили завчасно погріб і у вас уже є миші, то можна підготувати їм суміш із меленого негашеного вапна і цукру у пропорції 1:1. Біля мисочки із сумішшю ставимо мисочку із водою. Мишей, що поїли цукру з вапном буде мучити спрага, а напившись води, вони загинуть.