Австрійський штрудель
Тіто філо: 2 скл. борошна, дрібка солі, 1 яйце, 1 ст. ложка яблучного оцту, 1 ст. ложка олії, 100 мл ледь теплої води. Начинка: 3-4 яблука середніх розмірів, лимонний сік, подрібнені сухарі з булки, подрібнені горішки, цукор, кориця, масло.
Тісто: в миску просіяти 2 скл. борошна, додати дрібку солі та ретельно перемішати. Вбити 1 яйце. Додати 1 ст. ложку яблучного оцту та 1 ст. ложку олії (я взяла оливкову), 100 мл ледь теплої води. Замісити тісто. Викласти на дошку, притрушену борошном. Місити досить активно. Тісто філо любить щоб його розтягували в різні боки, складали конвертиком, місили і знову розтягували. Внаслідок таких дій тісто стане гладеньким та м’якеньким. Загорнути у харчову плівку і залишити в холодильнику на 1 год. Тісто міситься дуже легко. З цього тіста в мене вийшло 2 штруделя.
Начинка на один штрудель: 3-4 яблука середніх розмірів почистити та порізати кубиками, збризнути лимонним соком. Підготувати подрібнені сухарі з булки, подрібнені горішки, цукор, корицю.
Тісто розрізати на дві частини. Тісто розкатувати на льняному кухонному рушнику. Тісто досить податливе, його треба розкатати та розтягнути його на розмір рушника, до прозорості. Далі на один край тіста насипати сухарі, викласти яблука, посипати цукром та корицею, викласти горіхи (можна накладати начинку по всій поверхні, крім країв). Три вільні краї тіста змастити розтопленим маслом. Можна змащувати всю поверхню. За допомогою рушника нетуго закрутити штрудель, закладаючи тісто по боках на 1,5-2 см. Деко застелити пергаментом та за допомогою рушника перекладаємо штрудель. Змастити верх штруделя розтопленим вершковим маслом.
Пекти 30-40 хв при температурі 180 ОС. Дати трохи вистигнути. Притрусити цукровою пудрою. Різати та смакувати! Рекомендую подавати теплий штрудель з кулькою морозива!
Рецептом поділилася Ірина Старостіна