Історія появи дерев’яного посуду йде корінням в далекі часи. Його батьківщина не відома, але абсолютно точно столові предмети з дерева виготовлялися на Русі. Таке ремесло було поширеним і почесним, а в хід йшли різні породи деревини. Обробка була простою і дещо примітивною.
З часом виробництво вдосконалилося: змінилися матеріали, технологія і методи обробки. Сучасні столові прилади проходять кілька етапів виготовлення. Заготовки, отримані після вирубки, відправляються на заводи і поміщаються у токарні деревообробні верстати. Так з’являється первісна форма. Далі йдуть шліфування поверхні та її полірування, що забезпечує гладкість. А щоб сучасний посуд слугував довго, його покривають спеціальними оліями і обробляють захисним лаком. Це дозволяє попереджати наслідки впливу зовнішніх негативних факторів, таких як волога.
Переваги і недоліки
Розглянемо основні плюси посуду з дерева:
- Деякі породи деревини мають антибактеріальні властивості, завдяки яким в матеріалі практично не розмножуються патогенні мікроорганізми.
- Дерево – екологічно чистий матеріал, який не тільки не шкодить організму, але і має на нього сприятливу дію.
- Дерев’яний посуд виділяє особливий характерний запах, який передається їжі і надає стравам особливі аромат і смак.
- Низька теплопровідність. Тарілка з налитим в неї гарячим супом не нагріється і точно не обпече ваші руки при випадковому торканні. Зате вміст довго буде зберігати температуру і не охолоне.
- Продукти, що перебувають в посуді з дерева, прекрасно зберігають свій смак і і не псуються. Вони можуть всмоктувати запах деревини, але це піде на користь.
- Висока міцність. Такий посуд не розіб’ється при випадковому падінні і навряд чи розколеться навіть при сильному механічному впливі.
- Столові прибори з такого благородного природного матеріалу створять особливу атмосферу, наповнять кухню старовинним антуражем і внесуть в кімнату затишок. Дерево завжди асоціювалося з домашнім вогнищем, родинним теплом.
- Такий посуд ідеально підходить для маленьких дітей, так як абсолютно точно не зашкодить їм.
- Всі прилади мають малу вагу.
- Вироби приємні на дотик: вони не бувають холодними і швидко переймають температуру людського тіла.
Але дерев’яний посуд має і мінуси:
- Потрібен особливий догляд. Варто зберігати посуд в приміщенні з нормальним рівнем вологості (45-60%), захищати його від впливу води. Мити прилади можна виключно руками і без агресивних побутових засобів. Посудомийною машиною користуватися не можна. А після миття треба обов’язково насухо витирати предмети.
- З часом поверхня може змінити відтінок і потемніти, що відіб’ється на зовнішньому вигляді.
- Дерево є пористим матеріалом, і через таку структуру вбирає в себе всі сторонні запахи. Якщо у посуді довго була їжа з різким запахом, то і прилад може почати специфічно або навіть неприємно пахнути.
- Через легкість прилади можуть бути нестійкими. Особливо це стосується тарілок і різних мисок.
- При тривалому впливі вологи у дереві може утворитися цвіль, позбутися від якої непросто.
- Ціна досить висока, особливо якщо порівнювати з більш звичними фарфоровими або керамічними виробами.
Як вибрати дерев’яний посуд
При купівлі звертайте увагу на декілька важливих критеріїв:
- Країна-виробник. Віддавайте перевагу державам СНД, які не тільки слідкують за якістю, але і дотримуються традицій.
- Призначення. Існують столові прилади, призначені для подачі їжі, а є декоративні вироби, що використовуються виключно для прикраси кухні або привабливого сервірування столу.
- Порода дерева. Для виробництва посуду використовуються різні види деревини, але деякі особливо цінуються і підходять для подачі їжі. Так, модрина, вільха, ялівець, кедр, осика і хвойні породи міцні і мають приємний характерний запах, а також природні антибактеріальні властивості.
- Зверніть увагу на товщину стінок, яка повинна становити близько 6-8 міліметрів. Посуд з тонкими стінками буде крихким і ненадійним.
- У продавця перед придбанням вимагайте сертифікати та іншу документацію, що підтверджує походження, матеріал, властивості та призначення. Якщо в документах зазначено, що прилади не підходять для харчування, то їсти з них не можна.
- Огляньте поверхню виробу: вона повинна бути цілою, гладкою, без тріщин. Через подряпини і інші пошкодження буде неминуче проникати волога, що провокує псування матеріалу.
- Предмет повинен мати правильні форми. Деформація говорить про те, що посуд зберігався неправильно, піддавався перепадам температур або дії вологи.
Важливо! Дерев’яний посуд не призначений для розігрівання їжі в мікрохвильовій печі та приготування страв у духовці. Він не повинен піддаватися термічним впливам.
Якщо ви вирішили придбати посуд з дерева, то зможете оцінити всі його переваги. Але для цього уважно поставтеся до вибору, а також дотримуйтесь всіх важливих правил експлуатації і догляду. І тоді прилади будуть радувати око і служити довго.