Маково-сирно-шоколадний пляцок
Для макового шару: 200 г маку, 2 яйця, 4 ст. ложки цукру, 25 г родзинок, 5-6 горіхів, 1 ст. ложка апельсинових цукатів. Для сирного шару: 500 г сиру, 2 ст. ложки сметани, 1 п. ванільного пудингу або
2-3 ст. ложки крохмалю та ваніль, 3 ст. ложки апельсинових цукатів, 100 г родзинок (бажано світлого і темного), 3 яйця, 5 ст. ложок цукру. Для шоколадного шару: 4 яйця, 8 ст. ложок борошна, 4 ст. ложки темного какао, 2\3 ч. ложки соди, дрібка солі, 6 ст. ложок цукру. Для крему: 400 г молока, 2 ч. ложки розчинної кави, 2 яйця, 2 ст. ложкиа борошна, 0,5 скл. цукру, 200 г масла. Форма 15Х30 см.
Для сирної маси сир розтерти зі сметаною і цукром. Додати яйця, цукати, пудинг (можна замінити на 2-3 ст. ложки крохмалю і пачку ванільного цукру) і родзинки. Усе розтерти до однорідної маси.
Для макової маси мак запарити і тричі змолоти на м’ясорубці з горіхами. Додати родзинки, цукати, цукор і яйця. Усе вимішати.
Для шоколадної маси яйця збити з цукром на пухку масу за допомогою міксера протягом 5-6 хвилин. Легко вимішати з борошном, какао і розпушувачем.
Форму вистелити пергаментним папером. Викласти макову масу, а на неї сирну. Випікати 35-40 хв при 190*С. Остиглий корж перевернути на пергаментний папір, посипаний цукром і зняти з верхнього коржа пергамент.
Окремо спекти шоколадний бісквіт. Приблизно 40 хв при 170 градусах. Коли охолоне, розрізати навпіл.
Для крему сметану розмішати з яйцем, кавою і цукром. Заварити до густої маси. Остудити, збити з маслом на пухку масу. По ложці ввести охололий заварний крем.
Скласти пляцок: шоколадний бісквіт, крем, маково-сирний шар, крем, шоколадний бісквіт. Коржі можна просочити вином з медом або коньяком із солодким чаєм.
Рецептом поділилася кондитерка Лілія Денисовська