Для початку какао-боби містять вітамін D. При їх висушуванні на сонці він видозмінюється, перетворюючись в іншу форму даного нутрієнту – вітамін D2. Найбільше цієї корисної речовини містять в собі какао-олію і темний шоколад.
Вітамін D2 (ергокальциферол) бере участь у багатьох біохімічних процесах, що відбуваються в організмі. Його головна роль полягає в регулюванні засвоєння найважливіших мінеральних макроелементів – кальцію і фосфору.
Разом з іншими активними елементами групи D він допомагає відкриттю кальцієвих канальців у клітинних мембранах для регулювання обмінних процесів. Останні наукові дані підтверджують здатність вітаміну D2 запобігати активності прозапальних медіаторів, з якими пов’язують розвиток аутоімунних захворювань. Також вітаміни групи D нормалізують процес згортання крові і покращують діяльність щитовидки.
Але слід пам’ятати, що гіповітаміноз (недолік) вітаміну D шкодить організму, наприклад, призводить до частих застуд.
Вченими зі Швеції (Каролінський інститут і Упсальський університет) гіркий шоколад після проведеного дослідження був віднесений до протизапальних продуктів, вживання яких може продовжувати життя. Фахівці мають намір і далі досліджувати корисні властивості какао, чий оздоровчий потенціал на їхню думку набагато більш суттєвий, ніж відомо сьогодні.