Незвичне місце для вирощування пряних трав обрав для себе житель Тернополя Сергій Юдін. На території колишнього комбінату громадського харчування, на даху котельні він облаштував город.
Так склалося, що в житті Сергія Юдіна, лікаря за фахом, який працював у лікарні кілька десятків років до кризового 1992-го, були й інші спеціальності, що їх здобував швидко, максимально вникаючи в тонкощі й підводні течії кожної з них.
От і будівельна справа стала черговим випробуванням на здатність вчитися новому. «Якось мій товариш Євген Ворко, – розповідає Сергій, – попрохав очолити реконструкцію цього підприємства. На знак подяки за успішну роботу погодився, аби я організував для себе теплицю на даху ось цієї котельні»…
Ми зупиняємося біля ошатного білого будиночка, що був котельнею, підіймаємося сходинками нагору, Сергій вчиняє двері… Ось він – маленький земний рай, з постійною температурою 24 градуси. У відсіках – буяють рослини… Сергій розпушує рукою зелені чубчики і пропонує невеличке тестування: занурюватися носом у стебла й відгадувати, яка це з пряних трав.
Отож, перша на черзі сальвія (зовсім не «впізнаю), яку додають до салатів та овочевих і рибних страв, часто застосовують у сушеному вигляді завдяки пряному й гіркуватому смакові. Ось «підморгує» та дає впізнатися чебрець – король серед ароматних трав, бо його використовують і для випічки, і в суміші з іншими травами…
«А ось… піперіта, – вводить в «оману» латинською назвою м’яти перцевої господар теплиці. – І вона в мене з березня до грудня. До речі, маю особливий знак якості екологічної чистоти продукту, який я частенько дарую друзям. Дірочка в листку – перша ознака, що вона росте без домішок та хімічної обробки».
Мандруємо далі. Ось перед очима майоран, колись незмінна складова парфума, а для українців – файна приправа для ковбаси. Також різні сорти розмарину. Загалом, спеції, привезені з Єгипту, Греції, Італії та Греції, – особлива гордість Сергія Юдіна.
У колекції спецій і естрагон, і селера стеблова, і рідна петрушка! А ще тархун (між іншим єдиний вид полину, який люди додають до їжі), і кмин, більше ніж 10 сортів базиліку.
Ба, не обійшлося без свіженьких традиційних огірочків, що тугими листочками зійшли на тепличній грядці, і молодої редиски, що сором’язливо визирає з-під буйних листків.
Усюди – ідеальна чистота, а на підвіконнях квітнуть різними кольорами пеларгонії.
Сергій зізнається, що на реконструкцію даху під теплицю витратив за малим рік часу. Сам розробив план і був інженером, сам придумав, як краще організувати водопостачання без трубопроводу, а тільки завдяки компенсатору й природному постачанню води.
«Для будівництва теплиці на даху котельні треба було серйозне укріплення завдяки суміші з бетону та пінопласту, – розповідає Сергій Юдін. – Я також використав п’ять тонн дубової кори і 12 куб. м керамзиту. Завіз 60 куб. метрів торфу, розміщеного пошарово. Тепер ось стане раз на день заїхати, зазирнути до рослин, захопити щось додому. Мушу зізнатися: готувати не люблю, а гарно поїсти – навіть дуже! Мені вельми пощастило, що дружина чудово готує. Саме трави дають можливість по-новому розпізнати смак традиційної їжі… І якщо люди за кордоном люблять прикрашати, скажімо, горілку маленькою коброю, то я кидаю в пляшку листочок тархуну!»