Хліб на заквасці
Для закваски взяти 100 г сироватки (дзеру) 100 г цільного житнього борошна, замісити тісто, як на млинці, залишити на дві доби при 25 ˚С. Коли закисне, додати ще по 100 г сироватки і борошна (підживити). Дочекатися, коли знову закисне. Закваска готова. Якщо відразу не використовуєте її, то покладіть у холодильник, накрийте рушником.
За день перед випіканням хліба закваску треба підживити: додати по 100 г води і борошна. Перед випіканням хліба за декілька годин дістати закваску з холодильника і підживити теплою водою і борошном. Вона має почати “грати”, тоді можна використовувати. Те, що залишається в посудині, знову підживити і покласти у холодильник.
Взяти по 250 г кип’яченої (до 30 ˚С) води і закваски, додати 1 ч. ложку солі, борошна – скільки вбере (можна додати висівки, насіння). Замісити тісто, як на вареники, сформувати хліб та викласти на деко, змащене олією. Хліб підходить 4-5 год.
Якщо закваски дати менше на половину, то хліб підходитиме 6-7 год. Випікати приблизно 1 год при 200 ˚С, поступово знижуючи температуру до 100 ˚С. Викласти на дерев’яну дощечку, накрити рушником.