Міф 1. Ним можна швидко зігрітися
Алкогольні напої часто називають міцними. Чому? Люди впевнені в тому, що спирт має зігрівальний ефект. І для людини, яка змерзла, ковток чогось міцного – найліпші ліки. У такому твердженні є лише маленька дещиця правди. Річ у тім, що при охолодженні допомагає близько 50 грамів горілки або коньяку. Вони розширюють судини і нормалізують кровопостачання до внутрішніх органів. Більші ж дози алкоголю підсилюють кровообіг у шкірі. Вона червоніє, з’являється приємне відчуття тепла. Але це тепло дуже оманливе, адже в такому разі посилюється тепловіддача, й організм починає охолоджуватися ще швидше. Причому у людини зберігається суб’єктивне відчуття повного щастя. Отож, зігрівальний ефект спиртних напоїв дуже перебільшений.
Міф 2. Посилює апетит
Спиртне справді збуджує апетит. Але появу легкого відчуття голоду провокують тільки міцні напої, та й то лише у малій кількості, приміром, 20–25 грамів горілки. Така кількість оковитої впливає на центр насичення і активує його. Весь цей процес триває 15–20 хвилин, не менше. Тому пити для апетиту перед їдою неправильно. Адже за лічені секунди голод не з’явиться: на це треба більше часу.
До того ж алкоголь погано впливає на слизову оболонку порожнього шлунка. Він буде страждати і від соляної кислоти, вироблення якої теж посилюватиметься. В результаті можна заробити гастрит. Чи не занадто висока ціна за те, щоб з апетитом поїсти?
Міф 3. Знімає стрес
Часто втомлені люди намагаються підняти настрій за допомогою алкоголю. Але переважна більшість робить це неправильно. Адже випивати треба зовсім не багато – 20–30 мл горілки чи коньяку або 40 мл вина чи мартіні. Такі невеликі дози знімають внутрішнє напруження і допомагають розслабитися. На жаль, найчастіше для цієї мети використовують набагато більші дози спиртного. І тут сценарій може розвиватися за двома варіантами. Перший – посилюється втома, знижується настрій, з’являється депресія, що тільки підсилює почуття внутрішнього стомлення. Другий – це алкогольна ейфорія, яка теж неминуче закінчується депресією. В обох варіантах про звільнення від стресу не може бути й мови. Якщо вже позбуватися від цієї напасті за допомогою алкоголю, то робити це треба з розумом.
Міф 4. Підвищує працездатність
Багато хто впевнений, що під впливом спиртного працюється легше, ніж зазвичай. Йдеться не про середній і тим паче не про важкий ступені сп’яніння, коли притупляються всі реакції та почуття. Мається на увазі легкий ступінь, коли активізуються розумові процеси.
Але таке відчуття абсолютно суб’єктивне, і це нещодавно довели австралійські вчені. Виявляється, у ледь сп’янілих людей швидкість розумових та рухових реакцій справді може збільшуватися. Але реакції ці часто бувають помилковими. До того ж навіть невеликі дози алкоголю знижують концентрацію уваги і погіршують розумову діяльність.
Таким чином, трудитися під градусом не варто. Можливо, роботу виконаєте швидше, але в ній неодмінно будуть помилки.
Міф 5. Знижує артеріальний тиск
Багато гіпертоніків гадають, що знизити тиск можна за допомогою алкоголю. Він, мовляв, розширює судини… У цьому є частка правди – невеликі дози спиртних напоїв справді послаблюють тонус судинної стінки. Але водночас вони посилюють серцебиття. Артеріальний тиск безпосередньо залежить від обсягу крові, який виштовхується у кров’яне русло. Що більший цей обсяг, то тиск вищий. Тому алкоголь у жодному разі не можна вважати ліками від гіпертонії.
Ситуація ускладнюється ще й тим, що багато спиртних напоїв містять біологічно активні речовини. Ці сполуки можуть впливати на артеріальний тиск, причому в більшості випадків негативно.
Міф 6. Якісне спиртне не шкодить
Будь-який алкоголь діє на організм токсично. Це зумовлено тим, що один із продуктів розпаду етилового спирту – оцтовий альдегід. Саме він діє на організм погано. Але неякісне спиртне впливає на організм ще гірше. Адже дешеві міцні напої добре не очищені, вони містять сивушні масла, які у багато разів посилюють токсичну дію алкоголю. Те саме можна сказати і про напої домашнього виробництва. Начебто воду хорошу використовували, й екологічно чисті фрукти або ягоди, а напій однаково виходить більш шкідливий, ніж аналогічний магазинний. Це тому, що в домашніх умовах спирт очистити дуже важко. Звичайно ж, перевагу треба віддавати відомим та дорогим маркам, але не треба думати, що вони не позначаться на здоров’ї.
Міф 7. Це ліки від застуди
Багато хто лікується від застуди горілкою – з яблуками, з медом тощо. Вважається, ніби такі ліки і температуру знижують, і нежить зупиняють, і біль у горлі лікують. Проте медицина цього способу не визнає.
По-перше, насправді оковита не поліпшує імунітет.
По-друге, спирт аж ніяк не виліковує запалення горла. Після такого лікування воно починає боліти ще більше. Так що вірити в цілющу силу горілки не треба. А ось невелику кількість підігрітого червоного вина випити можна. Принаймні воно має здатність стимулювати імунну систему організму.
Міф 8. Пиво – не алкоголь
Нині багато хто гадає, якщо пиво є слабоалкогольним напоєм, то воно не завдає здоров’ю ніякої шкоди. Це хибна думка. У пиві справді мало спирту. Але це зовсім не означає, що такий напій є безпечним. Він теж є алкогольним, отже, викликає звикання.
Недарма останнім часом дедалі частіше медики кажуть про так званий пивний алкоголізм. Крім того, хмільний напій дуже погано впливає на печінку та серце. Враховуючи все це, у жодному разі не можна ставитися до пива як до лимонаду. Не можна пити його щодня літрами.
Міф 9. Він не калорійний
Багато жінок підраховують усі спожиті калорії. А про випиті калорії забувають. Хоча алкоголь має дуже високу енергетичну цінність. Найвищий цей показник у горілки. Остання поживних властивостей немає, калорії додаються за рахунок спирту. Саме тому від них дуже важко позбутися.
Енергетичну цінність вина частково зумовлено вуглеводами, які легко розщеплюються і легко згорають. Тому цей напій не так згубно позначається на зовнішності.
Варто пам’ятати: будь-який алкоголь дуже калорійний. Тому перш ніж випити, варто подумати не тільки про здоров’я, але й про фігуру.
Міф 10. Треба не запивати, а закушувати
Більшість із нас упевнені, що міцні напої треба неодмінно закушувати. А запивати їх у жодному разі не можна. Але й це твердження не зовсім правильне. Тут треба уточнити, які саме закуски маються на увазі – гарячі чи холодні. Останні погано нейтралізують спирт, він доволі швидко всмоктується в кров. Те саме відбувається, коли людина запиває алкоголь. У цьому сенсі соки, компоти, морси можна поставити на один щабель з фруктами й овочевими салатами.
Зовсім по-іншому з гарячими та жирними стравами, наприклад, супами або рагу. Вони пригнічують усмоктування етанолу, зменшують сп’яніння, тому вважаються найкращими закусками. З ними не зрівняється жодний «запивон».