Город Сад

Як вирощувати гриби в домашніх умовах

Гриби міцно увійшли в життя сучасної людини. Смачні, поживні, володіють лікувальними властивостями — вони присутні в меню ресторанів високої кухні, кулінарних вишуканостей господині і дієтичному харчуванні при деяких захворюваннях. Хочете виростити їх вдома? Ми розповімо як.

Несприятлива екологія не дозволяє сповна насолодитися грибами, вирощеними в природних умовах. Страх отруїтися давно перевів традиційний збір в лісі в ранг приємних спогадів. На щастя, є хороша альтернатива — вирощування грибів в домашніх умовах.

Вирощування грибів у невеликих обсягах можливе в звичайній квартирі або на балконі. Але, навряд чи, можна назвати комфортними для людини умови з високою (90-95%) вологістю і періодичним зниженням температури до 10-15 С. А ось власники приватного будинку з підвалом, сараєм або гаражем можуть легко вирощувати гриби не тільки для свого столу, а й для продажу.

Для старту потрібні три складові — відповідне приміщення, грибний міцелій і субстрат (або грунт). Приміщення може бути надземним або підземним. Головне, щоб у ньому було можливе створення оптимальної вологості, вентиляції, освітленості та температурного режиму. Всі ці умови вимагають мінімум вкладень. Для створення вологості в 90-95% підійде побутовий пульверизатор. А за допомогою вентилятора легко провести штучну вентиляцію.

Для надземних приміщень достатньо освітлення з вікон, для підземних ж використовують 100-ватні лампочки з розрахунком 1 на 20 кв.м. Хоча, для печериць світло не потрібне, вони добре плодоносять і без нього.

Як вирощувати гриби вдома цілий рік

Температура в приміщенні повинна змінюватися в залежності від стадії вирощування. Для періоду інкубації вона становить 20-24 С, а під час плодоношення — 10-15 С. Тому в холодну пору бажано мати регульоване опалення, приміром, пічне або підлогове. Як субстрат для застосовують солому злакових культур (пшениця, ячмінь, жито) або лузгу соняшника.

При їх виборі важливо врахувати:

  • Головним критерієм якості є чистота, сухість, відсутність цвілі, сторонніх запахів і домішок.
  • За ступенем врожайності на першому місці стоїть солома пшенична, далі — житня, ячмінна, на останньому — вівсяна.
  • Лузгу використовують свіжу, бо при зберіганні вона інфікується.

Для вирощування печериць в ролі ґрунту краще використовувати кінський гній. Але може підійти і коров’ячий, якщо в нього додати соломи, листя, картопляної гички. Грибний міцелій — ніщо інше, як грибниця, яку підсаджують в субстрат, завдяки чому і утворюються гриби.

Досвідчені підприємці-грибники радять розпочати вирощування грибів з глив. Вони вважаються найбільш невибагливими і найменш дорогими в штучному вирощуванні. Перший урожай можна збирати вже через тридцять днів (взимку — 45). Гливи відмінно ростуть при не найвищій вологості (80-85%) і широких температурних межах (від +10 до + 30 С). Вони буйно розростаються не тільки на соломі і лушпинні, а й на тирсі різних дерев, стеблах кукурудзи і сухих волокнах цукрової тростини.

Для вирощування глив необхідні спеціальні грибні блоки. Насправді, це — поліетиленовий мішок, в який насипають субстрат, грибний міцелій і біо-добавки. З одного такого блоку за один раз знімається 2,5 -3 кг. грибів. З обслуговуванням 100 блоків на площі в 30 кв. м. легко може впоратися одна людина. Плодоносять гриби досить довго, до 5 років.

Що стосується печериць, то вони здатні виростати у відсутності світла, в прохолодному (12-18 С) і вологому приміщенні (65-85 %), за допомогою закладки міцелію в грунт. Перший урожай можна збирати через 45-50 днів, а наступні — протягом 3 місяців.