Торт «Спартак» – солодка класика. 2 рецепти: традиційний і швидкий

Кажуть, у доброї господині торт «Спартак» має 25 коржів. Але їх не обов’язково розкочувати. Є набагато простіший і швидший спосіб!

До вашої уваги його величність торт «Спартак». Він ніжний, просто тане у роті… А який красивий у розрізі: шоколадні коржі чергуються із білим кремом. Ідеальне поєднання! 

Історія походження десерту до наших часів, на жаль, не дійшла. Але збереглася його стара назва – «Симфонія». І нехай вас не лякає число 25. Готувати «Спартак» насправді зовсім просто, треба лишень знати деякі тонкощі. До речі, марудитися із розкачуванням коржів не обов’язково: можете спробувати приготувати класичний торт за рецептом «Спартак мащений», де коржі намазуються на деко, а не розкачуються.

 

«Спартак» класичний

На 25 коржів діаметром 26 см і товщиною трошки менше 2 мм або 12 більшого розміру. Тісто: 12 ст. ложок молока, 100 г маргарину, 4 ст. ложки натурального меду, 2 яйця, 300 г цукру, 2 ч. ложки соди (гашеної), 6 ст. ложок какао,750 г борошна (+150 г для підсипання). Крем: 2 л молока, 300 г манки (манну крупу змолоти на кавомолці, щоб крем був більш однорідний), 300 г цукру, 500 г масла, цедра лимона.

  1. Молоко, мед, яйця, цукор, маргарин змішати і поставити на водяну баню до розчинення цукру і маргарину.
  2. Ще до теплого додати гашену соду, какао, борошно (не все), замісити тісто. Має бути м’яке.
  3. Поділити на 24 частини (25-й корж з обрізків), скласти у миску, поставити на парову баню (мається на увазі гаряча вода, яку не обов’язково постійно підігрівати) і весь час там тримати, поки розкачуватимете коржі.
  4. Тісто має бути не туге, розкачуватися легко. Не тиснути. Щоб не прилипало до стола, підсипати борошна. Корж намотати на качалку і перенести на деко, проколоти виделкою. Найзручніше розкачувати і пекти на силіконовому килимку. Пекти при 180 °С 3 хв.
  5. Готові коржі складати один на один, а зверху покласти невеликий гніт (дерев’яну дошку).
  6. Крем: зварити манку, додати цукор. Коли вистигне, збити масло і по ложці додавати кашу, не перестаючи збивати. Додати цедру. Можна використати будь-який інший крем.
  7. Перемазаний торт полити шоколадною поливкою: 150 г чорного шоколаду і 100 г вершків розтопити на паровій бані і полити торт.
  8. Десерт добре зберігається у морозилці: треба лише за кілька годин до приходу гостей дістати.

 

«Спартак» мащений

Тісто: 6 яєць, 1,5 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 1,5 скл. сметани, 3 ч. ложки соди (погашеної), 9 ст. ложок розтопленого маргарину, 3 ст. ложки меду, 5–6 ст. ложок какао, 2–3 скл. борошна, ванільний цукор. Крем: 750 мл молока, 1,5 скл. цукру, 1,5 п. ванільного цукру, 3 ст. ложки крохмалю, 600 г масла.

  1. Збити яйця з цукром та ванільним цукром, додати сметану й соду, розтоплений маргарин і мед. Всипати какао та борошно. Збити до однорідної маси.
  2. Розмазувати по змащеній маргарином або олією (притрусити борошном) бритванці тоненьким шаром, щоб тільки покрити дно. Пекти, поки корж стане пружним, але не пересушити.
  3. Крем: зварити молоко з цукром та крохмалем, вистудити. М’яке масло збити, додавати по ложці у зварену масу.
  4. Перемастити коржі кремом і залишити просочуватися на добу при кімнатній температурі (не в холодильнику).

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook