Кухня Рецепти

Рокот-крумплі

Страва закарпатської кухні, яка дуже популярна у цьому регіоні, а також в сусідній Угорщині

07.11.2017 15:16

Інгредієнти:
1 кг картоплі, що не розварюється, 500 мл сметани, 50–100 г молока, 0,5 невеликої цибулини, 2 жовтки, 6 великих яєць, 200 г домашньої копченої ковбаси або шинки (в оригіналі – пікниця з паприкою), 100 г твердого сиру, сіль, паприка, чорний перець.

Чистою щіткою добре відмити картоплю від бруду, відварити в кожушку у підсоленій воді під кришкою при слабкому кипінні. Злити воду, обдати картоплю холодною водою, щоб краще чистилася. Почистити гарячою. Можна приготувати у мікрохвильовці, наколовши у кількох місцях, 6–7 хв на повній потужності. Картопля виходить значно смачніша, ніж варена у воді, як печена. Варені яйця почистити, порізати ковбасу кільцями. Додати у сметану (якщо густа) молоко, 2 жовтки і паприку, розмішати. Соус має стати таким, щоб лився, але не водянистим.

Форму для запікання з високими бортами щедро змастити маслом, можна присипати сухарями. Викладати шари: порізана кільцями товщиною 0,5 см картопля, сіль, перець; ковбаса; кілька тонких кілець цибулі; яйця, нарізані кільцями; соус; картопля, сіль, перець; ковбаса; яйця; залишки картоплі, сіль, перець; решта соусу. Посипати тертим сиром. Накрити кришкою або фольгою і поставити в гарячу духовку (200 ºС) на 15 хв. Відтак зняти кришку або фольгу, запікати ще 15 хв. Вийняти, дати трохи настоятися (хвилин 10) і подавати на стіл. Сметанний соус можна замішати з 1 ст. ложкою борошна – це буде проста закарпатська підбиванка. Також можна зробити класичну закарпатську підливку: цибулю кільцями або кубиками потушити до прозорості, додати кілька ложок паприки, 1 ст. ложку борошна, все перемішати, залити водою, закип’ятити і додати сметану.