Відпочинок Сім'я

На свято 40 святих печуть 40 “жайворонків”

22 березня особливе свято – Сорока святих. Цього дня наші предки закликали весну, випікаючи для цього «жайворонків». Детальніше про традицію читайте далі. А також у публікації рецепт пісних і здобних “жайворонів”!

Колись починаючи із Явдохи (14 березня) діти ходили по дворах, закликаючи весну, співаючи веснянки. А щоб весна прийшла швидше, пекли жайворонків – печиво та пампушки у формі пташечок із дзьобиками та крильцями, гребінчиками та хвостиками. Традиційно жайворонків випікали на свято Сорока святих (22 березня). Їх мало бути обов’язково 40.

Подекуди в одній із пташечок запікали монетку. Вірили, що дитина, якій попаде пташечка з монеткою, буде щасливою. Цю монетку потім зашивали дитині в сорочечку, щоб доля була до неї прихильною.

Спечених жайворонків їли протягом дня, пригощали ними сусідських дітей. Ті бігали з жайворонками селом, підіймали їх угору і кликали весну: «Жайворонки, прилетіте, весну-красну принесіте!». За повір’ями, це мало прискорити повернення птахів із вирію, тобто початок весни. У деяких селах Чернігівщини печиво у формі пташки називали соловейчиками, на Київщині – жайворонками або голубами, на Житомирщині – качечками, на Рівненщині – зозульками.

Пропонуємо дотриматися давньої традиції і також напекти жайворонків, аби весна до нас прийшла швидше. Приготувати їх можна із дріжджового, пісочного або пряникового тіста. А якщо дотримуєтеся посту, обирайте тісто без масла, молока і яєць.

Час пекти з тіста жайворонків і кликати весну

Пісні жайворонки

6–7 скл. борошна, 2 скл. води, 0,7 скл. цукру, спеції (ванільний цукор, духмяний перець, кориця, імбир, кардамон, мелена гвоздика тощо), 2 ч. ложки сухих дріжджів або 30 г пресованих, 0,5 скл. олії, дрібка солі. Родзинки для очей, олія або міцний солодкий чай для змащування.

У теплій воді з цукром розчинити дріжджі, залишити на 10–15 хв. Коли з’являться бульбашки, змішати всі сухі складники і з’єднати з дріжджовою сумішшю й олією, вимісити некруте тісто. Змастити олією або присипати борошном, накрити рушником, залишити у теплому місці, щоб підійшло. Через 1–1,5 год тісто прим’яти, знову укутати і почекати, поки воно знову підніметься.

Тісто розділити навпіл, а потім кожну частину ще на 20. Кожну скотити кулькою. Кожну кульку розкотити в мотузочку довжиною 16–18 см, приплюснути, зав’язати вузлом. Кінчик мотузки, який дивиться вгору, – це голова жайворонка, а який дивиться вниз – хвіст. Його приплюснути і надрізати ножем, зображуючи пір’я хвоста. На голові витягнути кінчик тіста у вигляді дзьоба і зробити очі з родзинок (родзинку розрізати на кілька частин, ціла буде завелика).

Зліплених жайворонків викласти на деко, змащене олією на відстані 3–4 см один від одного (щоб не злиплися, вони підростуть). Коли деко заповниться пташками, прикрити їх рушником і дати їм відпочити. Нагріти духовку до 180 ºС. Перед випіканням змастити кожного жайворонка олією або солодким чаєм (якщо ви не постите, можна і жовтком). Випікати 20–25 хв. Готових жайворонків перекласти на дошку, трохи збризнути водою і дати постояти 15–20 хв.

Жайворонки здобні з начинкою

180 г молока, 3 ст. ложки цукру, 0,5 ч. ложки солі, 1 п. ванільного цукру, 1,5 ч. ложки сухих дріжджів (або 20 г пресованих), 50 мл олії, приблизно 4 скл. борошна, мармелад або варення.

У теплому молоці розчинити цукор, сіль, дріжджі. Додати просіяне борошно, змішане з ваніліном. Далі додати олію і вимішувати, поки тісто не стане еластичним. Дати підійти 1 год. Розділити тісто на шматки, завбільшки з два волоських горіхи. Кожен шматочок розкачати, змастити мармеладом і скрутити рулетиком. Краї добре защипати. З утвореного джгутика скрутити вузлик. Один кінець розпластати і зробити надрізи ножем, формуючи хвіст. Із другого кінця сформувати голову, дзьоб. Вставити очі із гвоздик. Змастити яйцем і випікати 25 хв за 180 ºС.