Город Здоров'я та краса

Мангольд – чубатий буряк – кольоровий, смачний і корисний

У мангольда (листкового буряка), на відміну від звичайного, їдять не корінь, а листя і стебла. Він дуже красивий на вигляд, тому його часто садять на квітниках. А ще невибагливий і високоврожайний: десять рослин вистачить для усієї сім’ї.

Мангольд нагадує на смак молоду молочну кукурудзу. Його вживають свіжим, вареним і тушкованим, листя і стебла можна додавати у борщ і навіть загортати в них голубці.

Цей овоч має цілющі властивості: містить багато вітаміну К, А і Е, а також натрій, магній, калій і залізо. А ще він дуже красивий, із кольоровими стеблами і соковитим кучерявим листям, тому його садять навіть у квітниках.

Як вирощувати мангольд

Мангольд буває листковий і стебловий. У листкового коротке стебло, яке майже відразу переходить у листок. Такий буряк слід використовувати у їжу, доки він молодий. Після зрізання листя, виростає нове. А стебловий збирають дещо пізніше. Його можна зрізати впродовж усього літа і до пізньої осені, відламуючи по одному-два стебла.

Мангольд найкраще росте, розвиває пишну розетку на добре освітлених ділянка, на родючих пухких достатньо зволожених ґрунтах. Його рекомендовано садити поряд із бобовими, капустою, морквою, редискою і редькою, але подалі від шпинату. Компактні листкові сорти рекомендується висаджувати на відстані близько 25 см, стеблові – 50 см.

Сіяти мангольд можна всередині травня прямо на грядку у підготовлені борозенки на глибину 1,5–2 см. Якщо хочете отримати ранній врожай, варто виростити розсаду, пропікірувавши її після появи у сіянців двох-трьох справжніх листків. Можна вирощувати у великих горщиках, особливо красиве поєднання в одній ємності кількох сортів. Від з’яви сходів до початку збирання листя минає приблизно 65 днів.

Мангольд є дворічником. Кореневище може пережити зиму, якщо його підгорнути і вкрити шаром хвої, тирси, торфу абощо. Напровесні такий кущ порадує ранньою свіжою зеленню. Можна восени викопати мангольд разом із землею, пересадити у горщик і взимку виростити зелень на підвіконні.

 

Що приготувати із мангольда

У кулінарії використовують молоде листя і стебла, поки вони соковиті і не загрубіли. Найбільше користі у свіжому мангольді, який смакує у салатах.

Його також можна використовувати для приготування супів, холодних закусок, гарячих страв, борщів. Листя можна заквасити разом із капустою або окремо, у нього можна загортати голубці і використовувати для прикрашання страв замість салату. Стебла консервують або просто відварюють й обсмажують у сухарях, як цвітну капусту, заморожують.

Чим корисний мангольд

Мангольд здавна славиться своїми цілющими властивостями. Його корисно їсти при ожирінні (у 100 г лише 16 Ккал ), діабеті, анемії.

Жовті й фіолетові пігменти рослини сприяють очищенню організму і мають протизапальну дію. Листки містять велику кількість клітковини і антиоксидантів, тому овоч є хорошим засобом для профілактики раку товстого кишківника.

Мангольд, як і багато інших листкових овочів темно-зеленого кольору, дуже корисний для здоров’я кісток, тому що в ньому міститься велика кількість мінерального кальцію.