10 продуктів, які любить підшлункова залоза | Сім’я і дім
Здоров'я та краса Народна медицина

10 продуктів, які любить підшлункова залоза

Ось які продукти необхідно включити у свій раціон, щоб не піддавати ризику цей найважливіший орган. Обов’язково прочитайте!

Підшлункова залоза бере участь відразу у двох життєво важливих функціях організму: травній та гормональній. Вона виробляє ферменти, що беруть участь в перетравленні їжі, і гормони, які регулюють обмінні процеси в організмі.

Будь-яке пошкодження підшлункової призводить до тяжких наслідків і тривалого, іноді довічного, лікування.

1. Брокколі

Результат пошуку зображень за запитом "броколі"

Апигенін, що міститься в брокколі, захищає тканину підшлункової залози від патогенних впливів. Для отримання максимальної кількості корисних поживних речовин слід вживати брокколі в сирому вигляді або злегка відварену на пару.

2. Шпинат

Результат пошуку зображень за запитом "шпинат"

Шпинат – прекрасний вибір для підтримки здоров’я підшлункової залози. За даними дослідження, опублікованого в Journal of the National Cancer Institute, раціон, в який входить шпинат та інші овочі, забезпечує надійний захист організму від раку підшлункової залози.

3. Йогурт

Результат пошуку зображень за запитом "йогурт"

У йогурті містяться пробіотики, які зміцнюють імунну систему і покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Для підшлункової залози найбільш корисними є йогурти з мінімальним вмістом жиру, до складу яких не входять ароматизатори, барвники або підсилювачі смаку.

4. Гарбуз

Результат пошуку зображень за запитом "гарбуз"

Гарбуз нейтралізує соляну кислоту, має ніжну і м’яку структуру, не містить багато клітковини. При цьому в її склад входить каротин, калій, вітаміни групи В, магній, мідь, залізо і пектини. Цей овоч ідеальний для харчування хворих панкреатитом.

5. Батат

Результат пошуку зображень за запитом "батат"

Нагадує за своєю хімічною формою підшлункову залозу, батат захищає її, забезпечуючи повільне надходження цукру в кров і позбавляючи травну систему від надмірного навантаження.

6. Топінамбур

Результат пошуку зображень за запитом "Топінамбур"

Топінамбур називають земляною грушею або єрусалимським артишоком. За зовнішнім виглядом цей коренеплід схожий на корінь імбиру, а за смаком нагадує солодку картоплю. Наземна частина земляної груші виростає до 2-4 метрів і має схожість з соняшником. Вживання топінамбура сприяє нормалізації обмінних процесів і зняття запалення в підшлунковій залозі. Крім того, сік цього коренеплоду перешкоджає розвитку цукрового діабету, а також запобігає розвитку атеросклерозу, що при панкреатиті є частим явищем.

7. Чорниця

Результат пошуку зображень за запитом "чорниця"

Чорниця незамінна для тих, хто страждає на цукровий діабет. Чай з листя чорниці, як і свіжі ягоди, знижує вміст цукру в крові та стимулює роботу підшлункової залози. Використовуючи чорницю в складі різних зборів, можна позбутися від вогнищ запалення в підшлунковій залозі, а також очистити печінку і поліпшити виділення жовчі. При загостренні панкреатиту вживати чорницю допускається лише в перетертому вигляді й після термічної обробки.

8. Гречка

Результат пошуку зображень за запитом "гречка"

З огляду на те, що при захворюванні підшлункової залози медики рекомендують значно знизити вуглеводну частину харчування, страви з гречаної крупи займуть гідне місце в раціоні хворого. Водночас гречка не позбавлена ​​рослинної клітковини, яка сприяє нормальному травленню, очищенню кишківника і виведенню токсинів. Гречка вважається одним з найпопулярніших продуктів, які допомагають при лікуванні панкреатиту. Вона дозволена з п’ятого дня після початку дієти, коли больові симптоми зменшуються. З гречки готують в’язку кашу, яку після відварювання ретельно протирають. Вживати таку страву потрібно без масла, солі або цукру.

9. Червоний виноград

Результат пошуку зображень за запитом "червоний виноград"

Червоний виноград – відмінне джерело ресвератрола, потужного антиоксиданту, який рятує клітини від вільних радикалів. Ресвератрол зміцнює кровоносні судини й зменшує запалення. Ця речовина також знижує загибель клітин (апоптоз) при раку підшлункової залози.

10. Корінь солодки

Результат пошуку зображень за запитом "корінь солодки"

Ця лікарська трава вже давно використовується при численних проблемах зі здоров’ям, у тому числі при проблемах з підшлунковою залозою. Відвар кореня солодки є сильним протизапальним засобом, він може зменшити біль і набряк, які часто бувають при панкреатиті. Рекомендується пити три або більше чашок чаю з коренем солодки кожен день або приймати добавки. Необхідно знати, що у деяких людей при прийманні засобів з солодки підвищується тиск. Проконсультуйтеся з лікарем до її приймання або регулярно міряйте тиск крові.

Дієтологи вважають, що зберегти здоров’я підшлункової залози допомагає помірний підхід до харчування. Раціон повинен включати в себе нежирне м’ясо і рибу, оливкову олію, каші, овочі та фрукти, компоти та киселі, підсушений білий хліб, кисломолочні продукти. Виключити з раціону слід алкоголь, каву, копченості, солодощі та здобу.

Підшлункова залоза виключно важлива для життєдіяльності всього організму. Тому при виникненні больових відчуттів в цьому органі необхідно якомога швидше звернутися до лікаря. Адже краще запобігати хворобі, ніж потім довго і виснажливо її лікувати.

Джерело

Дата публікації: 27.01.2020 img Поділитися