Вважається, що для зберігання овочів потрібна особлива температура і вологість. Однак багато дачників примудряються зберегти врожай до середини весни. Як їм це вдається?
Картопля — продукт досить вибагливий, і особливо його “характер” проявляється у період зберігання. Де лише не зберігають картоплю! У підвалі на дачі, у будинку на балконі, у ящику у коридорі багатоповерхівки. Бульби дуже чутливі до коливань температури — за умови її зниження вони підмерзають, за підвищення — починають гнити і проростати. А ще вони можуть засохнути і позеленішати. Щоб цього не сталося, потрібно створити для картоплі майже ідеальні умови. Наприклад, одним з таких способів:
Як зберігати картоплю у льосі, погребі, підвалі?
“Заглиблене” сховище добре тим, що і взимку, і влітку у ньому підтримується постійна температура — приблизно 4-6° C.
Зберігання картоплі у льоху зажадає підготовчих заходів:
- щороку перед закладанням врожаю двічі з інтервалом у 7-10 днів обробляйте приміщення сумішшю кухонної солі (150 г), гашеного вапна (2 кг), мідного купоросу (1 кг) і води (10 л);
- забезпечте вентиляцію льоху, за необхідності почистіть систему або замініть її;
- обов’язково провітріть приміщення.
Перш ніж закласти картоплю на зберігання, її потрібно перебрати і відбракувати хворі та пошкоджені бульби. Саме вони можуть стати джерелом інфекції, і ви ризикуєте позбутися врожаю. Після цього слід ретельно просушити бульби на свіжому повітрі під прямими сонячними променями. Це потрібно зробити для того, щоб не допустити процесів гниття.
-
Повертає красу та молодість звичайна… картопля
Закладати картоплю у льох або погріб на зберігання потрібно не у мішках, а у дерев’яних ящиках з невеликими прорізами у 4-6 см завширшки для вільної циркуляції повітря. Просушіть тару і обробіть перманганатом калію (марганцівкою). Можна просто всипати підлогу тирсою або застелити брусом і дошками. Картоплю засипають шаром, що не перевищує 1,5 м і для надійності вкривають мішковиною.
Температура у льоху повинна становити близько 2-4° C, а вологість повітря — 70-85 %. У сховищі не має бути джерел світла, інакше у картоплі почне вироблятися соланін, і коренеплоди не можна буде вживати у їжу.
Як зберігати картоплі у коридорі або під’їзді?
Картоплю можна зберігати у дерев’яних ящиках у коридорі або під’їзді до настання весни. У чому переваги такого методу:
- у під’їзді (особливо багатоквартирного житлового будинку) завжди прохолодніше, ніж у квартирі, але тепліше, ніж на вулиці. Часто температура досягає ідеальних для картоплі 4-6° C;
- картопля завжди “під рукою”;
- вона не вимагає спеціального догляду у період зберігання.
Однак у такого способу є й ряд недоліків:
- температура у під’їзді і коридорі постійно коливається, що може призвести до засихання, гниття і псування картоплі;
- спосіб не підходить для тривалого зберігання бульб, хоча, звичайно, мають значення сорт і терміни збору врожаю. Одразу після викопування у картоплі настає стан фізіологічного спокою. У цей період (від 40 до 100 діб) бульби не проростають навіть за температури у 18-20° C. Однак до кінця лютого — початку березня вони у будь-якому випадку починають пускати паростки;
- можливі конфлікти з сусідами через масивний ящик і запах овочевої бази у коридорі, а також підвищену цікавість деяких людей до чужих запасів.
Як зберігати картоплю на балконі?
Дерев’яний ящик на балконі — чудове місце для зберігання “другого хліба”. Основна його відмінність від варіанту з льохом полягає у тому, що “балконний” ящик має бути збитим “дошка до дошки”, майже без щілин і додатково утепленим, наприклад, старою ковдрою або пінопластом, якщо балкон не засклений. Якщо скління повне і надійне, то ємність можна додатково не утеплювати.
Переваги методу:
- температура зберігання залишається відносно постійною протягом усієї зими;
- можна стежити за станом бульб і регулювати температуру та вологість;
- за такого зберігання картопля може пролежати майже до середини весни.
Недоліки зберігання картоплі на балконі:
- через різке нічне похолодання бульби можуть підмерзнути, і процеси гниття підуть швидше. Якщо на балконі буде занадто тепло, картопля почне сохнути і втрачати первинний смак;
- без вентиляції бульби також можуть підгнити;
- потрібно стежити, щоб на картоплю не потрапляло світло, і підтримувати рівень вологості у 40-50%.
Картоплю, яка призначена для зимівлі, збирають у суху і теплу погоду та просушують її на свіжому повітрі. Пошкоджені бульби краще одразу вжити у їжу (якщо пошкодження не дуже сильні). Ящики для зберігання знезаражують і обробляють хлорним вапном (400 г на 10 л води) або мідним купоросом (100 г на 10 л води). У якості додаткового прошарку можна використовувати солому — вона дозволить стримувати проростання картоплі під час зберігання на балконі.
Досвідчені городники рекомендують також пересипати бульби крейдою, цибулевим лушпинням або золою, укладати у ящик листочки м’яти, мішечки з полином або бузиною. Це допоможе знизити рівень вологості у ящику.
Як зберігати картоплю у холодильнику?
Здавалося б, що може бути природнішим і простішим, ніж зберігання картоплі у холодильнику. Адже цей метод має цілу низку переваг:
- можна стабільно, протягом усієї зими, підтримувати оптимальну температуру (3-5° C);
- не потрібна попередня підготовка та дезінфекція сховища.
Чому не рекомендується зберігати картоплю у холодильнику:
- у нього можна покласти лише кілька кілограмів картоплі;
- незрозуміло, у чому зберігати картоплю. Поліетиленова і пластикова упаковка не дозволяє картоплі “дихати”, через сітчасті мішки висипається сміття, а кращим (але не дуже надійним) варіантом є паперові пакети;
- довго зберігати картоплю у холодильнику не рекомендується — крохмаль починає перетворюватися на цукор, що впливає на смак, текстуру і користь картоплі для організму.
Цей спосіб більше підходить для невеликих запасів бульб, які можуть пролежати близько 7-10 днів.
Як зберігати картоплю у квартирі?
Це, мабуть, один з найбільш ненадійних способів зберігання картоплі. В опалювальному приміщенні взимку температура досягає 20-25° C. Вона занадто висока для бульб картоплі. Овоч, звичайно, намагаються розміщувати у коморі, шафі у передпокої, під мийкою на кухні, у туалеті або поблизу балконних дверей. Однак довго зберегти картоплю за таких умов не вдасться. Найбільший термін — 10-14 днів. Потім почнуться процеси гниття або висихання.
Пам’ятайте, що на картоплю не має потрапляти світло, інакше бульби почнуть зеленішати і стануть небезпечними для здоров’я.
Які сорти картоплі зберігаються найкраще?
Тривалість зберігання залежить і від сорту картоплі. Зрозуміло, на зиму слід закладати середньо- і пізньостиглу картоплю. Доброю лежкістю володіють такі сорти: Астерікс, Атлант, Волат, Бернадетт, Гатчинський, Блакить, Дельфін, Журавинка, Колобок, Злагода, Маг, Невський, Сатурн, Скарлетт, Слов’янка, Тірас, Вольво, Чайка, Явір.
Тривалість зберігання картоплі залежить від багатьох факторів. Не завжди відповідний сорт або стабільна невисока температура є гарантією того, що картопля у будинку пролежить до середини весни. Тому можна спробувати частину картоплі зберігати, скажімо, на балконі, а частину − у льоху. У цьому випадку ймовірність збереження врожаю істотно збільшиться.