Капусту вирощують з давніх часів на всіх континентах землі. Вона є найважливішою культурою серед овочевих культур, бо має гарний смак, мало калорій, низьку собівартість вирощування й велике сортове розмаїття.
А ще вона дуже корисна, кількість глюкози в ній переважає апельсини та яблука, фруктози більше ніж в картоплі й моркві, аскорбінової кислоти більше навіть ніж у цитрусових. Сік білокачанної капусти добре діє на роботу м’язів серця, загоєння виразки дванадцятипалої кишки та шлунку й може нормалізувати сон.
Вирощувати білокачанну капусту є не найскладнішим заняттям. Однак, знаючи деякі нюанси, можна отримати багатий врожай качанів капусти, які довго зберігаються,
Вибір сорту
На початку потрібно визначитися, які сорти капусти збираєтеся вирощувати та для яких цілей.
Раннього, середнього чи пізнього строку дозрівання. Стійку до хвороб, з дуже великими, щільними, смачними та соковитими качанами. Вибір сорту чи гібриду, невибагливу, стійку до різких перепадів температури, тривалої спеки або холодів, до нестачі вологи чи складу ґрунту й інше.
Вибирайте правильний й потрібний термін посіву насіння капусти.
Її вирощують безрозсадним чи розсадним способом. Головне вибрати час посіву насіння, щоб воно було не надто раннім чи не занадто пізнім.
Для отримання міцних та здорових рослин, спочатку оберіть якісне насіння, знезаразьте його та землю перед висівом.
Вибір ділянки на городі
Кращим місцем для капусти є відкриті, добре освітлені ділянки з пухкою та родючою землею з нейтральною чи слабо лужною рН 6,7-7,4. Кислу землю обов’язково провапнуйте. Для розкислення ґрунту внесіть в землю вапна чи доломітового борошна з розрахунком 450-600 г на 1 м2.
Попередниками для капусти можуть бути посіви картоплі, томатів, цибулі, гороху, квасолі, бобів, огірків, моркви та сидератів. Не садіть на ділянках минулорічних культур гірчиці, ріпаку, хріну, редису, редьки, ріпи, брукви, та турнепсу.
Весною приберіть від бур’янів та попередніх рослин й перекопайте землю. Розмітьте ділянку для капусти.
Садіть розсаду капусти з шириною міжрядь 50-70 см., у рядку 40-50 см. й земля повинна доходити до справжніх листочків.
Підготуйте посадкову ямку, покладіть в неї 2 ст. л. деревного попелу, 200 гр. перегною та 1 ч. л. нітрофоски. Все змішайте з землею та добре полийте. Саджанець рослини разом із землею опустіть у ямку. Засипте сухим ґрунтом та притисніть трохи. Від сонця створіть гарний затінок, щоб вони мали змогу зміцніти. Не засипте точку зростання, бо саджанці загинуть.
Коли висаджувати
У відкритий ґрунт висадіть розсаду капусти в наступні терміни:
- під агроволокно на початку травня — ранню капусту віком 44-55 днів;
- в середині травня — пізню віком 35-50 днів;
- на початку червня — середньостиглу віком 35-45 днів.
Під час висадки розсади рання повинна бути висотою 13-15 см. та з 5-6 листочками, а середні та пізні сорти мають бути висотою 15-20 см. й з 6-7 листками.
Загартовуйте розсаду за 10 днів до пересадки в землю. На початку відчиняйте в приміщенні вікно на 3-4 години. Далі на декілька годин виносьте її на балкон.
Як вирощувати
Капусту потрібно рясно поливати, особливо у спеку. Поливайте ввечері чи вранці, теплою водою +18°C.
Після висадки розсади в землю поливайте кожні 2-3 дні, по 8 л. води на 1 кв. м. Далі 1 раз на 7 днів, по 13-15 л. води на 1 кв. м. За 1-1,5 місяці до збору качанів поливи зменште, а за декілька тижнів повністю припиніть.
Під час зав’язування качанів, рослина найбільше потребує поливу. Ранні сорти формують качани у червні, пізньостиглі у серпні.
Щоб не було розтріскування качанів, підріжте лопатою трохи коріння рослини.
Після дощів розпушуйте землю біля кущів на глибину 7-8 см., щоб зруйнувати щільний шар ґрунту. Періодично підгортайте капусту на висоту 5-7 см. Щоб уникнути надмірного перегріву ґрунту та випаровування вологи, у спеку замульчуйте грядку капусти.
Підживлення капусти
Щоб капуста виросла великою та смачною, підживіть її декілька разів за сезон.
Перше підживлення проведіть через 21 день після пересадки розсади у землю. На 10 л. води візьміть по 10 гр. хлористого калію та сечовини й 20 гр. суперфосфату. Витрата розчину на рослину 0,5 л. Або розчиніть у 10 л. води аміачну селітру 1-2 ст. л. та полийте рослини по 1,5 л. розчину на стебло.
Друге підживлення проведіть через 2-3 тижні після першого. Це може бути настій коров’яку 1:10, пташиний послід 1:15 чи скористайтеся розчином нітрофоски 2 ст. л. на 10 л води. Під 1 рослину дають по 1 л. розчину.
Третє підживлення пізніх та середньостиглих сортів капусти проведіть через 1,5-2 тижні після другого. Розведіть у 10 л. води суперфосфат 2 ст. л. та 15 гр. будь-якого добрива з мікроелементами. Під рослини лийте по 1-1,5 л. рідини.
Четверте підживлення необхідне лише пізнім сортам, які будуть довго зберігатися й проведіть його за 21 день до прибирання врожаю. Полийте капусту розчином 40 гр. сірчанокислого калію на 10 л. води.
Боротьба з хворобами та шкідниками
Якщо капусту будуть постійно пригнічувати хвороби та шкідники, то гарного врожаю не буде.
Щоб побороти хвороби скористайтеся цими препаратами: Імуноцитофіт, Агат-25, Фітоспорин-М, Споробактерин, бордоська рідина та Бісолбісан.
Від шкідливих комах обробіть рослини: Фітовермом, Біотліном, Антитліном, Аліотом, Табазолом, Актарою, Бітоксибациліном, Лепідоцидом, Іскрою, Герольдом, Фуфаноном-Нова, Кінміксом, Карбоцином, Земліном, Феррамолом, УліЦидом, Бросом, Грозою-3, Слимакоїдом.
Для попередження появи шкідників та хвороб на капусті дотримуйтеся сівозміни, боріться з бур’янами, ретельно перекопуйте землю восени, видаляйте рослинні залишки з грядки, дезінфікуйте городні інструменти, опудрюйте рослини попелом та тютюновим пилком.
Збирайте врожай грамотно та вчасно
Ранні сорти качанів капусти зріжте в другій половині червня, пізні наприкінці червня — на початку липня. Не прибирайте врожай качанів капусти недозрілими, бо вони не будуть довго лежати. Ознакою припинення зростання качанів — нижні покривні листки стали жовтіти.
Пізню капусту, для тривалого зберігання, вирізають коли настане стійке похолодання чи після невеликих перших нічних заморозків при денній температурі +3..+5°С, а нічній майже 0°С. Це припадає на вересень місяць.
Врожай капусти бажано прибирати при сухій погоді. При зрізанні, залиште у капусти до 3 см невеликої частини качана та кілька міцних листочків, що її покривають. Всю капусту, що потребує довгого зберігання, просушіть в теплі та добре провітрюваному приміщенні.