Ванільно-полуничне варення зі шматочками апельсина
1,5 кг полуниці, 5 апельсинів середнього розміру (можна більше, але тоді треба збільшити вміст цукру), 1 кг цукру, ½ стручка ванілі.
Помити полуницю й апельсини, обсушити на паперовому рушнику. Апельсини бланшувати в киплячій воді 5 хв. Покласти полуницю в емальовану миску, засипати цукром і потовкти, ретельно перемішати, додати ваніль і поставити на маленький вогонь, періодично помішувати і знімати піну, варити не більше 10 хв, охолодити. Кришкою не накривати, можна накрити рушником або папером. Нарізати апельсини шматочками. Додати їх у холодну полуницю, поставити на вогонь, варити, помішуючи і збираючи піну ще 10 хв. Остудити. Останній раз варити 10 хв, після того як охолоне, залити в стерилізовані банки.