У таке вологе і прохолодне літо, як цього року, посипайте полуницю попелом

Дощі - це добре, але тільки якщо їх не забагато. Від надлишку вологи і прохолодної погоди хворіє і полуниця, ягоди стають несмачні і гниють.

Чому в одних полуниця родить рясно, ягоди великі і смачні, а у других – врожай нікудишній, ягоди несолодкі, без запаху, і на кущах їх мало? Це залежить не тільки від сорту, а насамперед від правильного догляду!

Особливо ретельно треба доглядати за полуницею, у роки, коли несприятлива погода. Наприклад, як цього року: весна прохолодна, затяжна, часто йдуть дощі, погода похмура. Від цього дуже часто на полуниці розвиваються різноманітні гнилі. Спершу вони вражають стебла та листя, а потім і самі ягоди. Вони підгнивають і псуються ще на кущах.

У такому разі я раджу використовувати сухий попіл. Ним треба просто припудрювати кущі полуниці, перед цим просіявши. Це захистить їх від сірої гнилі та інших хвороб, при цьому абсолютно не зашкодить плодам, бо це натуральний, нетоксичний засіб. Окрім того, попіл є чудовим добривом. Тож він і хвороби прожене, і підживить, збільшуючи врожай ягід.

Для підживлення полуниці можна також приготувати настій попелу: 1 л гарячої води розчинити 1 скл. попелу, настояти добу. Далі додати ще 9 л холодної води, розмішати до однорідності. Під кожен кущ полуниці потрібно виливати по 0,5 настою. Він наситить полуницю мікроелементами і захистить від захворювань та деяких шкідників. І головне – таку полуницю не страшно їсти самим і давати дітям!

Але перед тим, як вносити добриво, не забудьте ретельно полити грядки з полуницею! А після поливу бажано розпушити ґрунт у міжряддях, щоб на поверхні не утворилася кірочка: вона заважає корінню “дихати”. А ще краще – міжряддя замульчувати, наприклад, застелити соломою. Це захистить від випаровування вологи з ґрунту, і ягоди після дощу або поливу будуть чистими!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook