А ви знаєте, що печінка – надзвичайно корисний продукт? У ній багато вітамінів В12, В9 та А. А ще це цінне джерело білку і заліза, необхідного для організму. А ще печінка – це дуже смачно, якщо вміти гарно її приготувати. Пропонуємо вашій увазі підбірку рецептів страв із печінки.
Дуже ніжна печінка
- 600 г печінки (яловичої або свинної), 1 яйце, 3 зубці часнику, 1 ч. ложка цукру, 1 ч. ложка (без чубка) солі, 0,5 ч. ложки соди, 2 цибулини, 1 морквина, кукурудзяне або пшеичне борошно для панірування.
Куряча печінка у клярі
- 500 г курячої печінки, 4 ст. ложки жирних вершків, сметани або майонезу, 2-3 яйця, 3-4 ст. ложки борошна, сода на кінчику ножа, 2-3 зубці часнику, сіль, перець.
Печінку почистити, помити, злегка відбити, посипати сіллю і перцем. Змішати решту продуктів для кляру. Печінку вмочувати у кляр, смажити на олії під кришкою з двох боків.
Печінкові котлети
- 500 г печінки, 1 цибулина, 1 яйце, 1 ст. ложка борошна, 1 ст. ложка крохмалю (від крохмалю вони будуть пухкі та м’якенькі), 2 зубці часнику, сіль, перець до смаку.
Печінковий хлібець “Люкс”
- 500 г печінки, 250 г сала, 3 яйця, 5 зубців часнику, 0,5 скл. манки, кріп, коріандр, сіль, перець, мускатний горіх, хмелі-сунелі.
Якщо печінка яловича або свинна – попередньо вимочити 1 год у молоці, курячу – не треба. Продукти перемолоти або порізати дрібними кубиками (це зручно робити, якщо трохи підморозити). Додати решту продуктів, перемішати. Можна додати тонкі брусочки або кубики моркви, стебла або корінь селери, подрібнену цибулю (краще обсмажити). Скласти у харчовий пакет або рукав для запікання, загорнути ще у два пакети. Варити у воді 1,5 год. Зручно це робити у мультиварці. Дістати, покласти під гніт, дати повністю охолонути.
Млинці для печінкового торта або рулетів
- 0,5 кг печінки, 3 цибулини, 300 мл молока, 200 г борошна, 3 яйця, 1 ст. ложка олії, сіль, перець. Для змащування: 100 г плавленого сиру типу “Янтар”, 100 г майонезу, 3-4 зубці часнику, 0,5 пучка кропу, сіль, перець.
- Для начинки: 2 цибулини, 2 морквини, 100 г моркви по-корейськи. Для прикраси: зелена цибуля, 2 варених яйця.
Для млинців: печінку почистити від плівок, змолоти. Цибулю змолоти через найдрібніше сито. Окремо збити яйця, молоко, борошно, олію, сіль, перець. Додати печінку з цибулею, перемішати. Смажити тонкі млинці з двох боків на невеличкій кількості олії. Смажаться дуже швидко, як налисники. Складати один на один. Коли схолонуть, змастити кожен млинець соусом. Чергувати один млинець без начинки, один з начинкою. Начинки також чергувати? один раз тушкована морква і цибуля, один раз морква по-корейськи. Обгорнути харчовою плівкою, поставити на ніч у холодильник. Перед подачею верх змастити соусом, посипати зеленою цибулею і вареним яйцем.
Із цих самих млинців можна робити рулетики: змастити соусом, на край покласти смужку начинки, згорнути рулетом, порізати навскоси на шматочки.
Печінково-м’ясний паштет
- 500 г курячої печінки (найсмачніша для паштету), 500 г будь-якого фаршу, 2 ст. ложки манки, 5 яєць, 3 середні морквини, 3 середні цибулини, сіль, перець до смаку.
Печінкові рулетики
- Рулетики: 250 г печінки, 1 яйце, 1 цибулина, 50 мл молока, 3 ст. ложки борошна, 2 ст. ложки олії, сіль за смаком.
- Начинка: 150 г твердого сиру, 1 зубець часнику, 3 ст. ложки майонезу, 1 пучок укропу, сіль за смаком.
Печінку нарізати на шматочки, промити й подрібнити разом з цибулею в блендері. Додати молоко, яйце, олію, борошно, сіль, перець. На розпеченій сковороді спекти млинці з двох сторін.
Змішати тертий сир, майонез, зелень, часник. Млинці намазати начинкою і звернути трубочкою. Трубочки з печінки зав’язати цибулею. Розрізати трубочки на дві частини навскоси.