Польське тістечко “Наполеонка” (Kremówka). Найніжніший десерт!

Цей десерт став особливо популярним після того, як Папа Іоанн Павло ІІ 1999 року приїхав до Польщі, у рідне місто Вадовиць. Там у розмові він пригадав, що коли був юнаком, бігав до місцевої цукерні "на кремувки". Відтоді це тістечко називають Papieska Kremówka, Wadowicka Kremówka ( Кремувка Папи, Вадовицька Кремувка) і його дуже полюбляють у Польщі.

Польське тістечко

Тісто: використовувати готове листкове (2 листка 20Х30 см) або приготувати власноруч.

Ліниве французьке (листкове) тісто

300 г борошна, 250 г масла, дрібка соло, 125 г густої сметани.

Посікти масло з борошном і сіллю на дрібні крихти, додати сметану і швидко зібрати/склеїти тісто в кулю. Можна це також зробити міксером з насадкою до вимішування тіста (лопатка). Поділити тісто на дві частини. Кожну загорнути в плівку і залишити в холодильнику на кілька годин. Добре це зробити на ніч. Після того розкотити кожну частину до розмірів 25х35 см, наколоти вилкою і випікати в розігрітій до 200 ОС духовці 15 хв. Якщо не маєте можливості спекти два коржі відразу, тоді другий мусить почекати в холодильнику. Можна його ще додатково 2-3 рази скласти і розкотити. Я цього не роблю в цьому рецепті.

Крем. Склянка 250 мл. 3 скл. молока, (для збагачення смаку можна 2 скл. молока + 1 скл. вершків 33-35%), 5 жовтків, 2 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки крохмалю, 150 г цукру, 100 г м’якого масла.

2,5 скл. молока довести до кіпіння та додати до нього добре вимішані жовтки з цукром борошном і крохмалем та рештою молока. Проварити на малому вогні до загустіння. Охолодити, прикривши плівкою “в дотик”. Масло збити міксером до білого кольору, частинами додавати заварний крем, зміксувати.

Складати можна в формі, в якій пеклись коржі, можна в рамці а можна і без. Покласти перший корж, на нього викласти весь заварний крем з маслом, вставити до холодильника на 1-2 год.

Вершковий крем. 500 мл вершків 33-35%, 2 ст. ложки цукрової пудри, 2 ч. ложки желатину.

Вершки збити, в кінці додати пудру і приготовлений желатин. Добре вимішати. (Желатин замочити у холодній воді, дати набрякнути. Підігріти, щоб розпустився, додати 2-3 ст. ложки збитих вершків, добре вимішати). Вершковий крем викласти на заварний крем, добре розрівняти і прикрити другим коржем, наколотою стороною вниз, до вершків. Притрусити рясно цукровою пудрою.

Десерт дуже ніжний. Щоб його було простіше нарізати, можна другий корж після випікання розрізати на порції – квадратики або прямокутники (зробити це можна довгим гострим ножем, щоб на одне притискання) і потім розкласти їх зверху. Можна на другому коржі лише намітити порції, не прорізаючи його до кінця. Краще це зробити ножем з зубчиками. Можна також вже готовий складений торт повільно, але впевнено розрізати ножем з зубками.

 

Рецепт і фото Таміли Новорольської

Читайте також:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook