Багато хто вважає, що приготування компосту – справа проста: склав у ящик або на купу гілки, листя та інші органічні відходи, накрив і чекай, коли дозріє. Просте, не все так просто. Тільки правильно приготовлений компост допоможе підвищити родючість ґрунту, покращить його структуру, без хімії підвищить врожай.
ОБИРАЄМО ІНГРЕДІЄНТИ
Можна:
- скошену траву, молоді бур’яни,
- опале листя, тонкі гілки,
- гній і пташиний послід,
- торф, землю,
- заварку і кавову гущу,
- яєчну шкаралупу,
- обрізки сирих овочів і фруктів,
- папір, пір’я,
- солому, тирсу, лушпиння від насіння.
Не можна:
- овочі та фрукти після термічної обробки,
- хворі рослини,
- молочні і м’ясні продукти,
- багаторічні і бур’яни з насінням,
- синтетичні матеріали,
- фекалії домашніх тварин,
- жирні, масляні продукти,
- шкірки від цитрусових,
- глянцевий та папір із друком.
ГОТУЄМО ЄМНІСТЬ
Дуже зручно використовувати для приготування компосту потрійний ящик: три з’єднані між собою ящики розміром приблизно 1Х1Х1 м.
Вони мають бути нещільними, добре провітрюватися. У перший ящик закладають харчові відходи, бадилля, торф і т. д. протягом 1 року.
Наступного року все це перекидають у другий ящик, а перший заповнюють свіжими «продуктами». На третій рік компост із другого ящика перекидають у третій і використовують у міру потреби, а інші ящики заповнюють аналогічно.
Таким чином у першому ящику завжди буде свіжий компост (однорічний), у другому – торішній, а в третьому – готовий (трирічний). Компост треба обов’язково накривати для підтримання температури.
СКЛАДАЄМО ТОРТИК
На дно ємності добре класти обрізки гілок, тріски, солому – вони виконають роль дренажу і забезпечать доступ повітря.
«Зелені» (мокрі і м’які) шари треба обов’язково чергувати з «коричневими» (сухими і твердими). «Зелені» – це гній, трава, харчові відходи. «Коричневі»: солома, листя, тирса, папір. Це забезпечить вентиляцію, пришвидшить компостування і забезпечить гарну структуру компосту.
Пам’ятайте: кожен шар (завтовшки 30–50 см) треба присипати землею або перегноєм (5–10 см). Чим більше різних видів органічних відходів використовувати, тим вищою буде якість готового продукту.
Якщо запах від компосту неприємний – порушено баланс. Коли пахне аміаком або тухлими яйцями – забагато «зелених» речовин і бракує кисню. У такому разі треба додати «коричневі» продукти і перемішати купу.
ПРИШВИДШУЄМО ГОТОВНІСТЬ
Щоб прискорити процес розкладання, можна поливати купу розчином пташиного посліду або коров’яку; періодично вносити свіжу кошену траву, бобові культури, кропиву, тисячолисник, кульбабу.
Важливо купу періодично перемішувати. Тоді маса збагачується киснем, розкладання відбувається швидше. Необхідно підтримувати високу вологість у компостній купі, поливати у засуху.
Чим частіше ви будете це робити, тим швидше отримаєте зрілий компост. Найпростіший і найефективніший метод пришвидшити компостування – внести спеціальні компостоутворюючі бактерії.
Коли компост розсипчастий, вологий, темного кольору, а головне – пахне лісовою землею, – він готовий. Вибирати його треба знизу купи.
ПРИГОЩАЄМО ГОРОДИНУ СМАЧНЕНЬКИМ
Для рослин компост – чудове органічне добриво. При компостуванні в органічній масі підвищується вміст поживних речовин, потрібних рослинам, знезаражується патологічна мікрофлора і яйця гельмінтів. Для ґрунту компост – натуральний кондиціонер, який покращує структуру, розпушує.
За своїми властивостями компост не поступається гною. Його використовують під усі культури приблизно у тих самих дозах, що й гній, – вносять по 1,5–4 кг на 1 кв. метр.