Калач (святкова плетінка із сухофруктами)
Інгредієнти
Форма діаметром 22 см (можна 24, тоді нижчий буде). Для опари: 150 мл молока (теплого), 25 г пресованих дріжджів, 1 ч. ложка меду, 1 ч. ложка цукру. Усе розмішати, вкрити плівкою та залишити в теплі на 30 хв до збільшення вдвоє.
Для тіста: 550/600 г борошна (кількість залежить від яєць та борошна), 8 ст. ложок цукру (можна більше), 2 яйця, 2-3 ст. ложки з чубком сметани, 0,5 ч. ложки солі, 1-2 ст. ложки олії (для замісу тіста на столі), 100 г масла (м’якого), 2 ст. ложки апельсинової пасти (можна без).
Апельсинова паста (можна без неї, тоді додати окремо ароматичні добавки в тісто): 1 ст. ложка меду рідкого, цедра 1 лайма (можна лимона), цедра 1 апельсина, 10 г ванільного цукру, 1 ст. ложка коньяку або рому. Усе змішати та залишити на декілька годин настоятися (краще на ніч). Паста зберігається довго в холодильнику, додаю до будь-якого тіста.
Для начинки: у мене родзинки двох видів, журавлина, горіхи волоські (попередньо підсмажені), цукати апельсинові (всього приблизно 350-400 г). Замочила їх в суміші соку із 1/2 апельсина та рому, там вони відпочивали, поки я займалася тістом, тоді їх добре просушила від вологи паперовим рушничком.
Приготування
Окремо змішати яйця, цедру, цукор, мед, ванільний цукор (або вилити емульсію) м’яке масло, сметану, розмішати до однорідності, влити в опару, що підійшла, поступово додати просіяне борошно, замісити тісто. Воно липке, але борошна більше не додавати. Викласти на стіл, вимішати тісто без борошна, змащувати стіл та руки олією.
Я вимішую тісто так: розтягую його по столу, воно липне до рук. Більше борошна не додавати, тоді калач виходить волокнистий, вологий! Потім за допомогою скребка/шпателя для тіста збираю його в колобок. Близько 100 разів кидаю об стіл, тоді тісто насичується киснем та краще вимішується. Коли тісто готове, накриваю, ставлю підійти на годину в теплому місці (ставлю в духовку під лампочку).
Тісто, що підійшло, розділити на дві частини, дати відпочити 5 хв (накрити плівкою), розкотити в прямокутник (приблизно 45Х20 см), посипати родзинками, цукатами, щільно згорнути в джгут, джгути з начинкою ще трохи підкотити, щоб стали довшими, переплести два джгути мотузкою, згорнути равликом, не надто туго (тісто ще підійде у формі).
Накрити плівкою, залишити ще раз підійти в теплі на 30 хв (збільшитися в об’ємі), змастити (жовток+вода), посипати мигдальними пелюстками або горіхами, дати підсохнути 5 хв, посипати цукром (можна без). Випікати в заздалегідь розігрітій духовці до 180 ОС 40-50 хв (орієнтуйтеся на духовку).
Рецепт і фото Татьяни Петришиної
Спробуйте також приготувати:
Post Views: 30