Для приготування такого настою укладіть у велику пластикову бочку свіжі рослини (кропиву, ромашку, кульбабу). Якщо є, кладіть цибулю, пір’я часнику. Тоді настій не тільки підживлює, а й від хвороб і шкідників захищає. Травою наповніть бочку більше ніж наполовину, не утрамбовуйте, потім долийте доверху води. Можна додати трохи черствого чорного хліба, зацукроване варення – для кращого бродіння. Прикрийте нещільно кришкою. Періодично помішуйте і десь через 5–10 днів в залежності від температури повітря настій готовий. Рідина тоді не бродить, прозора. Радять розбавляти цей настій 1 до 10. Використовуйте за кілька днів і відразу заливайте наступну партію.
Поливайте городину таким настоєм у першій половині літа, коли рослинам треба нарощувати зелену масу. А огірки підживлюйте довше, під час інтенсивного плодоношення, додаючи на відро розчину дві жмені попелу. Вперше підживлюйте через два тижні після посадки, вдруге – коли зацвітають, а потім під час плодоношення, раз на 7–10 днів. Огіркам такий квас дуже подобається! А ще таким добривом поливайте після збору врожаю всі грядки: воно приваблює черв’яків, а вони удобрюють ґрунт.