Спекти смачну паску – це непросте завдання навіть для досвідчених господинь. А щоб вона вдалася ще й красивою – ціле мистецтво! Не врахувавши певні нюанси, паска може тріснути, запасти, не вирости, не пропектися абощо.
Чому паска тріскає?
Ми розповімо про можливі причини, чому паска при випіканні може тріскати.
- Одна з можливих причин тріскання паски може бути у тому, що тісто добре не зійшло у формах. Потрібно наповнювати форми на 1/3 об’єму, дати повністю вирости, змастити яйцем, а тоді випікати.
- Ще одна можлива причина – коли ставили паски в піч, то була завелика температура і верх швидко припікся, а середина ще підіймалася – і от вони і потріскалися. Наприклад, якщо випікаєте при 180 градусах, можливо, варто спробувати при 160, а потім збільшити.
- Також причина тріскання може бути у тому, що тісто дуже м’яке (а значить легке), і це сприяє стрімкому виростанню, а потім трісканню при випіканні. Або, навпаки, надто туге тісто.
- Проблема із борошном. Якщо борошно має низький вміст клейковини, воно не підходить для дріжджового тіста. З нього краще пекти пісочне, пряничне тісто. Для випікання дріжджових пасок, короваїв, потрібна пшениця, яка має 13% клейковини (білок 13%).
- Розмір пасок. Якщо паски у завеликих формах, тісто при випіканні прогрівається нерівномірно: зверху уже скоринка, а всередині ще сире-холодне, і тоді рве паску. Здебільшого тріскає збоку, верхівку ніби підриває набік. Якщо паски великі, випікайте за температури приблизно 160 градусів.
- Інші можливі причини: недостатньо добре вимішене тісто; забагато дріжджів; забагато “жиру”; тісто, коки росте, треба двічі обім’яти (має довго рости); під час випікання не можна відчиняти дверцята духовки.
Чому паска кришиться і що додати в тісто, щоб не кришилася
Щоб паска не тріскала: лайфхак
Паска “усміхається” – до щастя