кліщ

Двір без кліщів: як захистити своє подвір’я і дачу

Відпочивши або попрацювавши на дачі один день, можна зняти з одягу і тіла кілька кліщів. Тому важливо знати, як захистити присадибну ділянку від кліщів.

Тепла пора року – сезон кліщів. А вони заражають людей небезпечними захворюваннями. Щоб підхопити кліща, не обов’язково іти в ліс, бродити у хащах або гуляти в парку. Кліщі можуть бути у траві біля дому або на дачі. Й останніми роками кліщів виявляють дедалі частіше. То що, не їздити на дачу? Звісно ні, просто потрібно бути дуже уважними і використовувати ефективні засоби для захисту від кліщів.

Більшість людей вважає, що кліщі живуть лише у лісах. І якщо не ходити між деревами, то небезпека буде мінімальною. Але кліщі активно перебираються з лісів на присадибні ділянки і дачі.

У ранньовесняний період (з квітня по травень) більшість укусів кліщів на дачах фіксується після контакту з сухою торішньою травою, декоративними кущами або живоплотом. Це може бути місце для смаження шашлику, улюблений газон або стіни господарських будівель. Відпочивши або попрацювавши на дачі один день, можна зняти з одягу і тіла кілька кліщів.

Радимо також прочитати: Сезон кліщів: як захистити домашніх тварин від паразитів

Коли кліщі найбільш небезпечні

Кліщі-носії хвороб небезпечні протягом усієї теплої пори року. Якщо розглядати час доби, то найбільша ймовірність нападу кліщів – пізно вранці або рано ввечері. Вдень, особливо, у спеку, і вночі паразити менш активні.

Максимальна обережність та обачність – це основа безпеки. Насамперед при відвідуванні потенційно небезпечних місць у сезон високої активності паразитів.

Захищають від укусів кліщів:

  • щільний одяг, що приховує тулуб, руки та ноги;
  • обов’язковий огляд тіла після повернення з прогулянки;
  • обробка одягу перед виходом з дому засобами, які відлякують кліщів.

Радимо також прочитати: Що робити, якщо присмоктався кліщ

Як захистити присадибну ділянку від кліщів?

Щоб відлякати кліщів від присадибної ділянки, на ній можна посадити рослини, запаху яких не зносять ці комахи. Зокрема, йдеться про чорнобривці, руту, пижмо та пеларгонію.

Відомими природними засобами від кліщів є також лаванда та м’ята. Ці рослини стануть не лише ароматною окрасою саду, а й природним захистом від небезпечних комах.

Запобігти появі кліщів на городі може часник. Навіть якщо немає змоги посадити цілу грядку, то можна насадити де-не-де, поміж інші рослини для профілактики появи кліщів.

Допомогти у боротьбі з кліщами також може розмарин, герань, полин, шавлія і чебрець. Кліщі не люблять їхнього запаху.

Чим обробити ділянку від кліщів?

Щоб зрозуміти, що кліщі вже активні, потрібно провести простий тест. Взяти невеликий шматок білої тканини та палицю, зробити щось схоже на прапор і пройтися з ним по ділянці, проводячи тканиною по поверхні трави та сухого листя. Ці місця є притулком для комах у зимовий період. І якщо кліщі вже прокинулися, то обов’язково кілька штук залишиться на тканині. Як показує досвід, комахи активізуються в період, коли крізь ґрунт та торішню траву пробивається нова зелень. Щоб убезпечити себе та тварин, у цей період обов’язково треба обробити ділянку від кліщів.

Для боротьби з комахами-паразитами є великий перелік препаратів. Добре зарекомендували себе засоби, створені на основі циперметрину, біфентрину, фентіону. Це препарати широкого спектра дії. Крім  кліщів, вони ефективні проти личинок та дорослих комах:

  • мурах;
  • мух;
  • бліх;
  • клопів;
  • комарів;
  • тарганів;
  • вошей та ін.

Можна обрати один з таких препаратів: “Цифокс”, “Талсар”, “Сипаз супер”,  “Акарітокс”, “Акароцид”, “Кельтан”, “Меділіс Ципер” тощо.

Як обробити ділянку від кліщів?

  1. Препарати проти кліщів потрібно розприскувати по поверхні листя, ґрунту, гілок та стовбурів дерев, а також уздовж доріжок, у всіх місцях, де є густа трава.
  2. Обробку слід зробити навесні (у квітні чи травні) та восени (наприкінці вересня – жовтні).
  3. При обробці культур, після обприскування та до збирання врожаю, повинно пройти не менше 40 днів.
  4. Під час обприскування та протягом трьох днів після на ділянці не має бути дітей і тварин.
  5. Для обробки вибирають безвітряний, теплий день без дощів.
  6. Перед обприскуванням одягніть головний убір, окуляри, рукавички, халат, високе взуття.
  7. З метою профілактики появи кліщів на дачі потрібно регулярно косити траву, збирати та утилізувати сухе листя, бадилля та інші рослинні залишки.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook