Пляцок “Квітучий мак”
- Форма 24×28 см.
- Склянка – 200 мл.
Шоколадні коржі
- 2 скл. борошна, 150 г масла або маргарину, 1,5 скл. цукру, 4 яйця, 1 скл. молока, 3-4 ст. ложки какао, 2 ч. ложки неповні розпушувача, 1 п. ванільного цукру.
У сотейник влити молоко, додати цукор, масло, какао. Поставити все на легенький вогонь, помішуючи довести до кипіння, але не кип’ятити, зняти з вогню, остудити до теплого стану.
Поки суміш остигає, яйця розділити на жовтки і білки, до білків додати щіпку солі і збити до пишної піни. Коли шоколадна маса вже тепла, додати до неї 4 жовтки та збити все міксером. Тепер частинами додати просіяне борошно з розпушувачем, вимішати до однорідності, вкінці легенько підмішати збиті білки. Консистенція тіста, як густа сметана.
Тісто поділити на 2 частини, випікати 2 коржі у підготовленій формі на пергаменті
при 180 °С 15- 20 хв. Стежте за своєю духовкою, готовність перевірити шпажкою. Якщо після випікання коржі не дуже рівненькі, то перед тим, як їх змащувати кремом, зрізати гострим ножем все зайве, аби вирівняти корж.
Бісквітні коржі
- 4 яйця, 4 ст. ложки борошна, 4 ст. ложки цукру, харчовий барвник.
Білки збити з дрібкою солі до пишної піни, жовтки добре збити з цукром, все з’єднати, додати просіяне борошно, вимішати лопаткою, вкінці додати кілька крапель червоного барвника. Поділити тісто на 2 частини і спекти 2 тоненькі бісквіти. Тісто вилити у змащену форму з пергаментом, розрівняти, випікати при 170 °С 4 -5 хв. Корж тоненький, тому печеться досить швидко. Так само випекти другий бісквіт. Готові бісквіти, вийняти з форми, обережно зняти пергамент, кожний бісквіт розрізати вздовж на дві рівні половинки і скрутити в рулетики разом з пергаментом
Крем для рулетів
- 200 г масла, 3 – 4 ст. ложки вареного згущеного молока, 1 ст. ложка сухого маку (меленого).
М’яке масло збивати 2-3 хв, додати згущенку і мак, збити. Готовим кремом рівномірно змастити бісквіти, сформувати рулети.
Крем-суфле на сметані
700 мл густої сметани (у мене домашня), 1 скл. цукрової пудри, 2 п. желе ківі, 300 мл води.
Желе залити кип’ятком, розмішати. Холодну сметану злегка збити, додати пудру і збити до пишної маси, але не довго, щоб не утворилось масло (якщо у вас магазинна сметана, то додайте 2 пакетики загущувача до сметани). Тепер влити ледь застигаюче желе і ще трошки збити, аби всі складники об’єдналися.
Зібрати пляцок “Квітучий мак”
Темний корж змастити 1/3 крему, зверху викласти рулети, два з країв і два посередині, щоб між ними була однакова відстань. Викласти крем між рулетами, щоб не було пустот, другий корж так само змастити кремом та викласти зверху, кремом до середини.
Верх пляцка я змастила залишками крему для рулетів і посипала крихтами від темного коржа. Залишити пляцок на кілька годин у холодильнику, щоб настоявся. У мене простояв ніч.
Рецепт і фото Олі Михайлюк
Post Views: 100