Маковий пляцок
- 500 г борошна, 200 г маку, 2 яйця, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 1 ч. ложка амонію, 10 ст. ложок молока, 50 г масла.
Борошно змішати з перемеленим маком (не потрібно мак парити). Яйця збити з цукром і до цієї маси додати ванільний цукор, амоній, молоко і розтоплене масло (щоб не було гаряче). Поступово додати борошно з маком і замісити м’яке тісто.
Поділити тісто на 8 частин і покласти у холодильник на 2-3 години. Після того як тісто гарно пристигло, формувати паляницю. Я роблю завжди так: на низ даю пергамент і на пергаменті розкочую паляницю квадратної форми розміром 22/24, обрізаю рівненько краї для гарного вигляду і кладу разом з пергаментом у деко для випікання, перед тим проколюю вилкою, щоб рівномірно спеклося. А можна робити круглої форми. Температура для випікання – 180-200 градусів, залежить від духовки. Випікаються паляниці швидко, бо вони тоненькі.
- Крем: 600 г молока, 4 яйця, 200 г цукру, 1 п. ванільного пудингу, 2 ст. ложки борошна.
Молока 400 г і 100 г цукру довести до кипіння. Тим часом решту молока (200 г) змішати з 4 жовтками, борошном і пудингом до однорідної маси і вилити до кип’яченого молока… Варити заварний крем, поки не загусне, вимкнути і залишити на 5 хв. Тим часом 4 білки збити на густо, поступово додаючи цукор. Коли білки готові, поступово по ложці додати у заварний крем помішуючи повільно ложкою з низу до верху (не по колу і не швидко), щоб утворилися так звані повітряні кульки (тобто маса не буде однорідною, а білок буде виділятися від жовтка ніби хмаринка). Теплим кремом перемастити коржі.
Зверху оформити за бажанням. Можна перемеленими горіхами і кокосом так, як у мене. Насправді роботи менше, ніж тексту, і завжди торт вдається м’якеньким і смачним.
Рецепт і фото Галини Повх
Спробуйте також приготувати:
- Пляцки і торти, які варто спекти на свято. Чотири чудові рецепти
- Найкращий торт на зимові свята – слойка з вишнями. Печу зразу два!
Post Views: 49