У багатьох господинь таке буває: паска смачна, але кришиться. Що може бути причиною і що додати в тісто, щоб вона не кришилася, підказує кондитерка Леся Кравецька.
Якщо паска кришиться, отже, ви не дали змогу розвинутись глютеновому каркасу тіста, він слабкий і ламкий.
- Ви вирішили, що тісто не потрібно довго місити, і так підійде.
- Ви місили хаотично, а не перевіреним способом (погляньте на ютубі декілька правильних способів замісу дріжджового тіста. Бабусин спосіб теж підходить).
- Ви забули додати у тісто сіль. Я додаю 1-1,5% солі.
- Ви “перегнули палку” з додаванням жиру чи цукру.
Як виправити ситуацію:
- Місіть тісто потрібну кількість часу, щоб розвинути глютеновий каркас.
- Місіть правильно, щоб розвинути правильний глютеновий каркас.
- Додавайте у тісто сіль – це знижує крихкість.
- Домішуйте жир наприкінці замішування, а якщо цукру багато, то частину цукру вмішуйте після того, як місили тісто досить довго і каркас розвинувся.
- Чудово працює заварювання частини тіста перед замішуванням. Заварювати можна на воді, молоці і навіть вершках. Заварне тісто дуже еластичне.
- Заварюйте навіть на картопляному відварі. І так, додавайте навіть частину вареної картоплі у тісто. А хто буде сміятися над вареною картоплею у пасці – той ніколи не пробував так готувати, не має практичного досвіду у цьому і дуже не правий. Тому йому можу запропонувати лише: вчитися, вчитися і ще раз вчитися.
Щоби паска вдалася пухкою і смачною. Секрети моєї бабусі
Post Views: 46