Свято наближається. Як вибрати безпечні і якісні електричні новорічні гірлянди

Переважна більшість електричних гірлянд, які продають в Україні, виготовлені у Китаї. Тому їх слід вибирати особливо уважно, адже є висока ймовірність придбати неякісний прилад, який може швидко вийти із ладу і навіть призвести до пожежі.

Годі уявити Новий рік і зимові свята без електричних гірлянд. Тим паче у часи, коли вимикають світло, багатьом гірлянди замінили лампи і світильники, адже дають гарне освітлення і при цьому живляться від звичайних батарейок. Ми розповімо, як вибрати безпечні і якісні гірлянди.

Види гірлянд

  1. Гірлянди-нитки – по всій довжині дроту розміщені світлодіоди. Зазвичай такими гірляндами прикрашають ялинки.
  2. Гірлянда-штора – це дріт, до якого прикріплені однакової довжини нитки зі світлодіодами. Використовується для прикраси дерев, фасадів будівель, вітрин.
  3. Бахрома – на відміну від штори, нитки мають різну довжину.
  4. Snowfall або «падаюча крапля». Така гірлянда має форму трубки, по якій пробігають вогні, створюючи ефект краплі, що падає вниз.
  5. Ball light – куля зі світлодіодів.
  6. Дюралайт – гнучкий і прозорий провід зі світлодіодами всередині. З таких гірлянд роблять різні фігури (цифри, букви) для декору інтер’єру.
  7. Фігури (у вигляді зірочки, сніжинки, гілки). Ними декорують будівлі.
  8. Із різними наконечниками (бурульками, зірочками, сніжинками, хатинками тощо).
  9. Одноколірні та багатоколірні.
  10. Статичні (просто світять) або динамічні (блимають, переливаються).

Вулична чи інтер’єрна

Зверніть увагу: це гірлянда для використання на вулиці чи в домі? Хатню гірлянду у жодному разі не можна використовувати надворі, адже її комплектуючі не придатні для використання при низьких температурах і високій вологості. Також не варто вішати вдома гірлянди, призначені для вулиці. Є ймовірність, що їх виготовлено із неекологічних матеріалів, які у теплі можуть утворювати шкідливі випари. На упаковці зазвичай вказують клас захисту: ІР **.  Чим вищі цифри — тим краще гірлянда захищена від пилу, вологи і води. Для вуличних гірлянд ІР має бути мінімум 44.

  • ІР23 – захищена від бризок води (невеликого дощу),
  • ІР44 – захищена від, дощу, снігу, дощу з вітром,
  • ІР65 – захищена від зливи,
  • ІР68 – може працювати при зануренні у воду.

Від розетки чи батарейок

Усі гірлянди також можна поділити на два види: ті, що працюють від 200 V, і ті, що від батарейок. Гірлянди на батарейках значно безпечніші, у них практично не виникає закорочення і вони не здатні вдарити струмом. Ними можна прикрасити будь-що і при цьому не треба прив’язуватися до місця розташування розетки. Також їх можна використовувати як освітлювальний прилад, замість лампи або ліхтарика, коли немає світла.

Вилка

Часта причина закорочення – неякісна вилка, перетирання і заломлення дроту у місці приєднання до вилки, погано зафіксовані дроти у вилці, поганий контакт вилки і розетки. Тому вилка має бути міцною, щільною, із добре зафіксованими всередині дротами, пластик має бути надійним, не тонким. Це ж стосується і адаптера – коробочки, на якій перемикаються режими сценаріїв ілюмінації.

Дроти

Каучуковий або силіконовий провід стійкий до вологи і низьких температур, тому зазвичай такі використовують для вуличних гірлянд. Коштують вони суттєво дорожче. Полівінілхлоридний (ПВХ) дріт використовують в домашніх гірляндах.

Місця з’єднання дротів і лампочок, адаптера, вилки мають бути надійними (навіть якщо ви злегка смикнете за дріт, він не має відпасти) і добре заізольованими. Ніде не має бути оголених ділянок дротів! Краще обирати гірлянди, які мають кілька дротів, тоді навіть якщо перегорить одна лампочка, інші будуть працювати.

Зверніть увагу на колір проводу. Найкраще вибирати такий, який буде непомітний на ялинці, наприклад, із темно-зеленим проводом. Якщо у вас біла або срібляста ялинка, обирайте гірлянду із дротом у тон ялинки.

Сертифікат

У більшості випадків у продавців гірлянд немає сертифікатів, бо Китай він і в Африці Китай. Але! Зверніть увагу на упаковку. Якщо там вказані літери СЄ, це означає, що продукт має європейський сертифікат якості, він пройшов перевірку, є безпечним і йому можна довіряти.

Увімкніть і понюхайте

У місці продажу обов’язково перевірте, чи гірлянда справна і світиться, коректно працює у всіх режимах. Якщо цього не зробити, буде складно довести, що гірлянда не працює не з вашої вини. І не забудьте понюхати гірлянду: якщо вона має різкий специфічний запах, краще не беріть. Очевидно, її виготовлено із небезпечних матеріалів.

Правила експлуатації

  1. Не залишайте ввімкнену гірлянду без нагляду.
  2. Не розтягуйте і не згинайте дріт.
  3. Розміщуйте кімнатні гірлянди якомога далі від води.
  4. Не використовуйте кімнатні гірлянди надворі.
  5. Не вмикайте гірлянди, які щойно принесли з холоду.
  6. Не розбирайте і не ремонтуйте гірлянди власноруч, якщо не маєте досвіду.

Правила зберігання

Найбільш уразливе місце у гірлянді – місця з’єднання дротів. Тому важливо, щоб вони якомога менше перегиналися, не розтягувалися і не смикалися. Для цього зберігати гірлянди треба не просто у пакеті, а намотавши на рулон картону. Потім слід запакувати у щільну коробку, щоб не пошкодилися лампочки.

 

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook