Домашнє варене згущене молоко
1 л молока (3,2%), 400 г цукру, дрібка соди.
У широку каструлю з товстим дном, налити молоко, всипати цукор, перемішати. Поставити на найменшу конфорку і ввімкнути найбільший вогонь, помішувати до розчинення цукру. Одразу після закипання всипати дрібку соди (вона потрібна, щоб не утворювалися грудочки, була однорідна консистенція), помішувати 2-5 хв. Щоб молоко не збігло, в каструлю треба поставити 3 високі ложки або черпаки (вони мають стояти, опираючись на стінки каструлі, а не лежати на дні). Зменшити вогонь до середнього, періодично перемішувати. Приблизно через 40 хв молоко починає змінювати колір, тоді зменшити вогонь ще, час від часу помішувати. Приблизно через 30 хв зменшити вогонь до мінімуму і, весь час помішуючи, варити ще 10 хв. Загалом на варіння йде 1 год 20-30 хв. Густина згущеного молока виходить приблизно як рідка манна каша – не надто рідка, і не надто густа. У холодильнику вона загусне і стане тягучою. Порцію не варто збільшувати, інакше згущене молоко не вдасться, вийде рідким.