Кухня Рецепти

Забудьте про майонез! ТОП-7 найкращих соусів для заправки салатів

Ви досі заправляєте салати майонезом? Годі! Є набагато цікавіші соуси, які надудуть вашим улюбленим салатам нових смакових відтінків і зроблять їх більш вишуканими!

05.12.2019 18:03

Сметанний соус (для салатів з печених або варених овочів)

100 г сметани, 2 ч. ложки гірчиці, 1 ч. ложка лимонного соку, 0,5 великого кислого яблука, 100 г кореня селери.

Селеру та яблуко дуже дрібно потерти, збризнути лимонний соком, додати решту продуктів, реткльно перемішати.


Огірковий соус (до салатів із м’ясом, картоплею, листям салату, сиром, морепродуктами)

2 свіжих огірка, 100 г м’якого вершкового сиру, 2 ст. ложки сметани, 1-2 зубці часнику, пучок зелені.

Огірок дрібно потерти, злегка зцідити соус в окрему ємкість, додати решту продуктів, перемішати, посолити, поперчити. Регулювати густину соусу можна за допомогою огіркового соку.


Імбирний соус (до “Шуби” та інших салатів з солоною рибою, грибами, теплими овочами)

200 г нежирної сметани, 2 ч. ложки діжонської гірчиці, 1 ч. ложка меленого імбиру або 2 см. свіжого тертого кореня, 1 п. кропу.

Кріп дрібно посікти, додати решту продуктів, перемішати.


Журавлинний соус (до салатів із крабовими паличками, рисом, огірками, рибою, сиром, оливками, листям салату)

100 мл кефіру, жменя журавлини, 1 ст. ложка лимонного соку, 2 с. ложки оливкової олії, червоний мелений перець. Не солити!

Усе збити блендером, витримати 15-20 хв.


Горіховий соус (до “Мімози”, салатам з картоплею, яловичиною, солоною та консервованою рибою, листям салату, морепродуктами)

200 г нежирного сиру, 0,25 скл. горіхів, 0,5 ч. ложки тертого хрону, 1 ч. ложка лимонного соку, мелений перець.

Усе збити блендером, густину регулювати кефіром.


Йогуртова заправка (до овочевих та салатів із м’ясом)

150 мл йогурту, 1 зубець часнику, 1 ст. ложка яблучного оцту, 1 ч. ложка меду, сіль, перець.

Усе змішати, додати вичавлений часник.


Гірчично-медовий соус (до овочевих салатів)

1 ст. ложка меду, 1 ст. ложка гірчиці із зернами, 1 ч. ложка діжонської гірчиці, 2 ст. ложки олії, 1 ст. ложка винного оцту, 1 зубець часнику, сіль, перець.

Змішати мед, гірчиці із зернами та діжонську, оцет, вичавлений часник, збити блендером. Не припиняючи збивати, вливати тонкою цівкою олію, додати сіль і перець.