Дім Садиба

Як зробити натуральний освіжувач повітря своїми руками

Освіжувач, зроблений своїми руками, – це екологічно і дуже красиво. Занотовуйте рецепти!

Від магазинних освіжувачів повітря, які наповнюють дім ароматом бризу, соснового лісу або пахощами квітів, більш шкоди, ніж користі. Вони містять дуже багато токсичних хімічних речовин, якими нам доводиться дихати. Стоп! Відмовтеся від хімії! Зробіть натуральний освіжувач повітря своїми руками. Ми підготували для вас підбірку найкращих рецептів. 

Освіжувач-аерозоль

Зробити освіжувачі у вигляді аерозолю досить просто. У пляшечку з розпилювачем налийте кип’ячену теплу воду і додайте кілька крапель улюбленої ефірної олії. Ретельно потрусіть ємність з ароматною сумішшю і розпилюйте в потрібних місцях.

Ароматна хитрість

Кілька крапель ефірної олії можна додати в мішок пилососа або в воду для миття підлоги. Так ви ненав’язливо і абсолютно нешкідливо наповните свій дім улюбленим ароматом.

Освіжувач 2 в 1: пахне і прикрашає

Ще один прекрасний варіант освіжувача, який прикрасить вашу кухню, ванну або спальню.
Змішайте по 1/2 скл. борошна і солі (сіль краще використовувати дрібну), додайте 5–6 крапель улюбленої ефірної олії, добре перемішайте з борошном і сіллю.

Всипте харчовий барвник будь-якого кольору, додайте трішки води (десь 0,5 скл.) і замісіть круте тісто. Зробіть невеликі кульки, висушіть їх і перекладіть в красиву вазу або на тарілку.

І смачно, і красиво, й ароматно

Помандер – це традиційна прикраса-освіжувач, які виготовляють під час зимових свят. але хто сказав, що їх не можна робити влітку?

До речі, помандер не тільки наповнює оселю ароматом Нового року, а й має чарівну силу відганяти похмурі думки і покращувати настрій.

Апельсини для помандера бажано обирати тонкошкірі. Перед декоруванням їх варто трохи прив’ялити: витримати кілька днів у теплому приміщенні, потім прикрасити гвоздикою.

Щоб візерунок вийшов красивим, спершу його треба нанести на апельсин фломастером, а потім зубочисткою намітити отвори для бутонів гвоздики. Також апельсинову шкірку можна фігурно вирізати, зробивши контури гострим ножем.

Далі помандер можна обваляти у суміші мелених спецій: гоздики, кориці, духмяного перцю, мускатного горіха і ванілі. Традиційно помандери обв’язують атласними стрічками.

Щоб помандер повторно набув чарівного аромату, треба прикрашений спеціями помаранч збризнути ефірними оліями апельсина і кориці та на кілька днів покласти у герметично закриту ємність, туди ж насипати гвоздику та інші мелені спеції.

Густий освіжувач повітря

Густим освіжувачем зазвичай наповнюють красиві склянки. Вони наповнюють оселю приємним ароматом протягом тижня.

Для приготування такого освіжувача знадобиться: вода, ефірні олії, желатин, гліцерин, кориця, харчовий барвник.

Склянку гарячої води (не кип’яченої) влити в якусь неглибоку ємність, додати 2–3 ч. ложки желатину, поставити на вогонь. Щойно желатин повністю розчиниться у воді, додати інші інгредієнти: ефірну олію, 1,5 ч. ложки гліцерину, барвник. Злегка підігріти, налити у форми або склянки.

Коли освіжувач застигне, його можна акуратно дістати з форми і покласти у декоративну ємність.