Город Садиба

Помідори, які не підведуть. Які сорти варто посіяти у 2019 році

Які сорти помідорів варто сіяти (низькорослі, компактні, стійкі до фітофтори, екстраранні, високоврожайні), розповідає агроном.

– З усіма городниками, які зверталися до мене, я поділився насінням і, як свідчать їхні листи і дзвінки, вони залишилися задоволеними, – розповідає агроном з Коломиї Петро Філіпчук.

Особливо сподобалися такі сорти помідорів: Примула, Найранніший, Видимо-невидимо, Оберіг, Мрія городника, Поранек, Рання любов. Гарні відгуки про надранні сорти помідорів Березневе диво, Бежа люкс, Ефемер, Китайський малиновий, Еліта ступікс, Далекосхідний, Глорія, Млодавська слива, Ренет Кармін, Вогні Москви, Вогні столиці, Джина, Сибірський скоростиглий, Червона шапочка (усіх дивує висока врожайність цього сорту), Бізон, Кращий від усіх (повністю відповідає своїй назві, бо ранній і низькорослий, а ще дужу урожайний), Рожеві щічки, Аризона, Вінець, Надія, Мар’юшка, Король ранніх.

– У сезоні, що минув, я вирощував ряд інших низькорослих ранніх сортів. Наприклад, Шелковський ранній – екстраранній сорт, перші плоди якого достигають на 65–70 день після сходів. Його рослини компактні, висотою 30–35 см, не вимагають пасинкування. Плоди не мають зеленої плями біля плодоніжки, маса 40–50 г. Сорт вирізняється швидкою та одночасною віддачею врожаю, придатний для загущеного вирощування і прямого висівання у ґрунт.

Придатними для безрозсадного вирощування також є ранні сорти Інтрига (плоди дозрівають на 95–100 добу після появи сходів, стійкі до розтріскування і хвороб), Колонада (має обмежене зростання стебла, стійкий до посухи) та Фітофторостійкий (ультраранній, надзвичайно стійкий до хвороб).

Дуже сподобалися мені сорти Волгоградський 323 та Іскорка. Волгоградський 323 – ранньостиглий, плоди дозрівають через 95–105 днів після появи сходів. Кущ компактний, висотою 40–50 см. Плоди, які дружно достигають, мають масу 80–100 г, відмінний смак (як свіжі, так і консервовані) і транспортабельність.

Іскорка також ранньостиглий сорт із дружнім достиганням плодів, мало вражається фітофторозом. Плоди (овальні, 90–110 г) смачні як свіжі, так і консервовані, транспортабельні, лежкі.