Дизайн Садиба

Кухня на подвір’ї. Обираємо оптимальний варіант

Варіантів облаштування на подвір’ї літньої кухні безліч: від банального вогнища до справжнього дизайнерського комплексу на свіжому повітрі.

Улітку всі мріють про вільну днину, щоб виїхати на природу – відпочити, подихати свіжим повітрям, поласувати смачненьким з вогню. Кому пощастило жити у приватному будинку або хоча б мати дачу, може дозволити собі таке задоволення хоч щодня. Варіантів облаштування на подвір’ї літньої кухні безліч: від банального вогнища, над яким можна підвісити казанок, насмажити шашликів або запекти картоплю, і до справжнього дизайнерського кухонного комплексу на свіжому повітрі.

МАНГАЛ І КОПТИЛЬНЯ. Найпростіший прилад для приготування їжі на вогнищі – відкритий мангал. Головне – подбати про матеріали. Мурувати мангал треба з вогнетривкої цегли на спеціальному розчині, зазвичай на основі вогнетривкої глини. Місце обирати затишне, віддалене від будівель та зелених насаджень, які можуть постраждати від диму та високої температури. Також можна влаштувати у дворі коптильню і ласувати копченостями домашнього приготування.

БАРБЕКЮ-КОМПЛЕКС. Справжнім гурманам майстри можуть запропонувати цілий кухонний комплекс, що поєднає мангал (він же слугуватиме каміном у холодну погоду), коптильню, справжню піч та «селянську» плиту – з чавунною поверхнею, на якій можна готувати у казанах або звичайних каструлях.

Перед проектуванням такого барбекю треба врахувати багато важливих моментів: правильно обрати місце, підібрати правильні матеріали та дотримуватися технології. На етапі планування треба визначитися, чи буде підводитися вода і як відводитиметься відпрацьована, передбачити місце для складання дров. У мангалі можна смажити їжу на шампурах або на ґратках, тож слід врахувати можливість їхнього кріплення. Якщо ви плануєте об’єднати таку кухню з місцем для відпочинку, треба подумати заздалегідь, буде це відкрита чи загороджена зона. Відповідно підбирати матеріали для будівництва та оздоблення.

До слова, дим від вогню під плитою можна використати для коптіння. Для гарячого коптіння довжина підвідного каналу до коптильної камери має бути не менш як 2 м, а холодного – 4 м. Реалізувати це можна за допомогою засувки, що відкриватиме за потреби обвідний димовий канал.

ПІЧ. Найскладнішою у будівництві, але й однозначно вартою зусиль є справжня піч. У ній можна пекти будь-що: ковбасу, ціле порося чи хліб. Можна також передбачити лежанку, якщо ви любите погрітися, як у старовину, на печі. Важливо грамотно влаштувати витяг. Як і в каміні, має минути лише кілька хвилин, поки повітря нагріється і утвориться стійка тяга. Комин бажано накрити спеціальним дашком. Тоді ви зможете без проблем готувати на вогні за будь-якої погоди.

Для отримання найкращого, а отже, найсмачнішого результату доведеться потрудитися. Адже крім власне зведення конструкції, треба буде заготовити дрова, бажано фруктових порід. Особливо важливо це для смаження на мангалі та копчення. Аромат диму має підкреслювати смак страви, а не псувати його. А найважливішим компонентом кухонного процесу майстри називають… кухаря. І тут справа не так у вишуканості рецептів, як у хисті та досвіді.