Усі, хто має город, а на ньому картоплю, помідорчики, капусточку й інші культури, знають, що то за біда – фітофтора. Стадія розмноження цієї грибкової хвороби, яка вражає рослини, у сприятливу сонячну погоду триває цілий місяць. А дощового року фітофтора починає вражати рослини ще навесні чи на початку літа.
Для того щоб захистити урожай, але при цьому не «нагодувати» рослини хімією, можете застосувати один із народних рецептів боротьби з фітофторою.
Кілограм часнику залийте відром води й настоюйте впродовж місяця-півтора. Відтак до 100–150 г цієї витяжки додайте марганцівки (стільки, щоб розчин був фіолетовим) та 8–10 крапель йоду. Щоб розчин не змивався й «зачепився» на рослинах, у відрі з водою, в якій робитимете розчин для обприскування, розведіть трохи господарського мила (я роблю так: намилюю зо шість разів руки й споліскую їх у відрі з водою). Таким розчином можна обприскувати картоплю, помідори, перець, цибулю, капусту.
Інший рецепт розповів фермер із Сицилії, який вирощує помідори на 300 га (!) власних угідь. При цьому він не застосовує жодної хімії.
Отож, у виварку влийте три-чотири відра води, вкиньте туди чотири буханки черствого хліба (попередньо подрібненого) та кілограм зіпсованих дріжджів. Хай усе це тижнів два-три перебродить. Коли братимете рідину для обприскування, так само додайте у розчин трохи господарського мила.