Духовність Сім'я

15 березня – перший день Великого посту. Що потрібно робити в цей день

15 березня – це перший день Великого посту й називається Чистим понеділком. В цей день православні християни намагаються дотримуватись особливих правил.

15 березня – це перший день Великого посту й називається Чистим понеділком. В цей день православні християни намагаються дотримуватись суворого посту, тобто вживати тільки чисту воду та хліб. Піст триватиме 48 днів і триватиме до 1 травня включно.

Традиції цього дня

Чистий понеділок потрібно починати з молитви. Напередодні всі просять один в одного вибачення та розпочинають піст з чистою совістю.

Що потрібно робити

У Чистий понеділок, щоб утриматись від їжі, необхідно весь день працювати, а ввечері сходити до церкви на Богослужіння.

В цей день потрібно прибрати оселю та вимити весь посуд після масляниці. Не забувайте про себе, відвідайте лазню, щоб бути чистим не тільки душевно, а й тілесно.

В перший день посту потрібно приділити увагу рослинам та пересадити ті, які цього потребують. Вони краще почнуть рости та квітнути.

Що заборонено робити

Не варто ходити в гості та доїдати після масляниці їжу. Віддайте продукти тваринам або птахам.

Головне – не обмеження в їжі, а покаяння та молитва

Іоанн Златоуст сказав: “Піст пом’якшує норов, вгамовує гнів, стримує поривання серця, бадьорить розум, дістає спокій для душі, полегшує тіло, усуває нестриманість”.

Церква встановила Великий піст у пам’ять про поневіряння пустелею Ісуса Христа. Піст готує вірян до святкування світлого свята Господнього Воскресіння. Це час для молитви й духовного очищення. Треба відвідувати храми, сповідатися та причащатися. Також допомагати нужденним, не сваритися ні з ким, не думати про погане. Від багатьох людей можна почути: “О, почався піст. Можна скинути кілька зайвих кілограмів, то я буду постити”. Дієта нічого спільного з постом та Богом не має. Головне – не обмеження в їжі, а покаяння та молитва.

Піст передбачає відмову від м’ясних та молочних продуктів, яєць.

Щоби під час Великого посту не нашкодити здоров’ю, треба заздалегідь подумати про повноцінне, збалансоване харчування. Перед тим, як починати постити, бажано проконсультуватися з лікарем. Піст – це унікальна можливість очистити організм від шлаків. Навіть під час тимчасового переходу на рослинний раціон очищується кров, судини, оновлюються клiтини, шкiра стає чистою. Перші зміни настають вже на 11-13 день. Це певною мiрою стрес для органiзму, але це хороший, позитивний стрес, який активiзує iмунну систему. Завдяки нормалізації функції підшлункової залози покращується травлення, знижується рівень холестерину. Та постити можна не всім. Це протипоказано вагітним і тим, хто годує грудьми, дітям та підліткам, людям із хронічними захворюваннями органів травлення, цукровим діабетом. Бажано утриматися від посту людям, які перенесли складні операції, зайняті важкою фізичною працею. Також слід обережно постити гіпертонікам і сердечникам.

Що можна їсти під час посту

  • У понеділок, середу і п’ятницю дозволено вживати хліб, сирі овочі, зелень, фрукти, сухофрукти, горіхи, мед, пити відвари з трав і ягід, квас.
  • У вівторок і четвер можна вживати гарячу їжу без рослинної олії.
  • У суботу і неділю, а також у святкові дні дозволена пісна їжа з олією.
  • Сьомого квітня святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці, в цей день можна вживати гарячу їжу з рослинною олією, рибу.
  • У Вербну неділю, 12 квітня, теж можна їсти рибу.
  • 17 квітня Страсна п’ятниця – в цей день не можна нічого їсти.
  •  

Які корисні страви можна приготувати

  • Суп-пюре із гороху та гарбуза.
  • Овочевий суп з гречаною крупою та зеленню.
  • Борщ із квасолею та грибами.
  • Картопляний суп із пшоном, грибами та зеленню.
  • Картопля печена, фарширована грибами, кропом та цибулею.
  • Гречані котлети з грибами.
  • Запіканка з картоплею і грибами.
  • Тушкована капуста з грибами.
  • Вареники з грибами, картоплею, капустою.
  • Паштет із квасолі.

 

ВАМ ТАКОЖ СПОДОБАЄТЬСЯ:

Постуємо з користю для здоров’я. 4 суперкорисні продукти + 4 рецепти

Постуємо з користю для здоров’я. 6 овочів – 6 страв

Дата публікації: 15.03.2021 img Поділитися