Кухня Рецепти

Замість хліба – смачні перепічки. 5 хрумких ароматних рецептів

Якщо приготуєте бодай один раз такі перепічки, хліба більше не купуватимете!

19.02.2018 17:30

І до борщу, і до м’яса, і навіть саму, замість пиріжка! Схоже на лаваш, але вдесятеро краще. Подібне на біляш, але можна й у піст. Перепічка – чудова альтернатива звичайному хлібу. 

 

Перепічки на мінеральній воді

250 мл газованої води, 2 ч. ложки цукру, 2 ст. ложки олії, 2 скл. з чубком борошна.

У мінеральну воду додати сіль, цукор, олію. Перемішати, додати борошно. Замісили тісто. Має бути густе, не липнути до рук. Розділити на однакові кульки. Розкачати кожну кульку, покласти начинку, наприклад смажені гриби з цибулею (можна будь-яку, не обов’язково пісну). З’єднати краї тіста, розкачати. Посмажити на сковороді на середньому вогні з обох боків на олії.

 

Картопляні перепічки в мультиварці

15 г пресованих дріжджів або 1 ч. ложка сухих, 200 мл води, 350 г борошна, 1 ч. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 1 ст. ложка олії, 500 г картопляного пюре зі смаженою цибулею. 2 ст. ложки олії для смаження.

У миску влити теплу воду, додати дріжджі. Залишити на 10 хв. Потім додати сіль, олію, борошно і замісити тісто. Перекласти тісто в миску, накрити і залишити в теплому місці. Тісто має збільшитися у 2 рази. Тісто розділити на 6 частин. Кожну частину розкачати не дуже тонко. У середину викласти начинку, защипнути краї, розкачати коржем діаметром, як дно чаші мультиварки. Чашу змастити олією, викласти корж і готувати в режимі «Випічка» по 10–15 хв з кожного боку. Щоб скоринка була рум’яною, кожного разу змащувати дно чаші олією. Можна також пекти у духовці або смажити на сковороді під кришкою.

 

Заварні перепічки з зеленою цибулею

Для тіста: 350 г борошна, 200 мл води, 2 ч. ложки солі, 2 ст. ложки олії. Для начинки: 1 пуч. зеленої цибулі, 1 ч. ложка солі. Для смаження: 4 ст. ложки олії.

Борошно просіяти з сіллю, додати олію і, помішуючи ложкою, маленькою цівкою влити гарячу воду. Замісити еластичне тісто. Загорнути у плівку і покласти в холодильник на 30 хв. Цибулю дрібно нарізати, змішати з сіллю. Тісто розкачати прямокутником, змастити поверхню олією. На корж рівномірним шаром покласти цибулю, згорнути рулетом, порізати на 12 однакових частин. Кожну частину покласти розрізом донизу, притиснути долонею і потім розкачати не дуже тонко. Мають утворитися палянички діаметром приблизно 12–15 см. У глибоку сковороду з товстим дном налити олію, розігріти, обсмажити коржі із двох боків до золотистого кольору. Викласти на серветку, щоб увібралася зайва олія. Їсти гарячими.

 

Гірчичні коржі-лаваші

200 г борошна, 200 мл води, 1 ст. ложка гірчиці готової із зернами або 1 ч. ложка сухої, сушена зелень (кріп, петрушка, базилік), 2 ст. ложки олії. Можна додати 0,5–1 ч. ложку солі.

Воду змішати з олією і гірчицею, довести до кипіння. Борошно викласти у миску. Зняти воду з вогню і, не даючи воді охолонути, змішати з борошном. Добре перемішати і залишити тісто охолонути. Після цього можна додати свіжий посічений часник, кунжут. Стіл присипати борошном. Поділити тісто на невеликі шматочки і дуже тонко розкачати. Тісто дуже слухняне, легко розкачується. Обсмажити на сухій, добре нагрітій сковороді з обох боків. Буквально по 30 с з кожного. Виходять м’які палянички, не рвуться, добре тримають форму, якщо всередину загорнути начинку. Головне – не пересушити, бо будуть твердими. У такому разі покласти гарячий лаваш між двома вологими серветками – і він розм’якне.

 

Швидкі палянички-равлики з часником

2 скл. борошна, 0,5 скл. води (гарячої), 4 зубці часнику, 2 пуч. кропу, олія, сіль.

Змішати борошно з гарячою водою і дрібкою солі і замісити тісто. Поділити його на 6 частин, кожну дуже тонко розкачати, змастити олію, вичавленим часником, посолити і посипати кропом. Скрутити рулетом, а потім рулет – равликом (по спіралі) і знову розкачати. Смажити на розігрітій сковорідці, трохи змащеній олією, по 3–4 хв з кожного боку до рум’яного кольору. Можна кріп замінити петрушкою, зеленою цибулею або обсмаженою ріпчастою, базиліком, шпинатом, руколою, маслинами або оливками, сиром або м’ясом, беконом чи ковбасою.