Здоров'я та краса Народна медицина

Їжте золоті ягоди – і забудьте про серцево-судинні, онкологічні і шлунково-кишкові захворювання

Мабуть, жодні плоди не містять стільки корисних речовин, як ягоди обліпихи. Їх радять вживати народні цілителі і рекомендують лікарі. А все тому, що обліпиха має чудодійну профілактично-лікувальну силу. Чим корисна обліпиха і які ліки з неї можна приготувати – читайте далі.

У ХХІ ст. постала гостра проблема забезпечення людей біологічно активними речовинами природного походження. І такою рослиною, яка містить у плодах велику кількість вітамінів, є обліпиха крушиновидна. Вона містить водо- та олієрозчинні вітаміни: С, В1, В2, А, К, Р, Е, F, а також мікроелементи: залізо, магній, бор, сірку, кремній, марганець, цинк, мідь та інші.

– Продукти з обліпихи, такі, як соки, джеми, морси, бальзами тощо, значно підвищують імунітет, – розповідає кандидат біологічних наук Віталій БІЛАН. – У цілому обліпиха забезпечує стійкість організму до хвороб цивілізації, а саме: серцево-судинних, онкологічних і шлунково-кишкових, сповільнює процеси старіння важливих органів і продовжує вік людини. Олія з обліпихи дуже добре лікує запалення тканин, виразку шлунка тощо. Значна кількість вітаміну Е у плодах обліпихи стимулює залози внутрішньої секреції, особливо у чоловіків. Флавоноїди, яких є велика кількість у плодах, стабілізують роботу серця, а виділені з обліпихи біологічно активні речовини використовують при виготовленні ліків проти онкологічних захворювань. А це дуже важливо, адже на території України внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС росте кількість онкологічних захворювань, у тому числі у дітей.

Вітаміни, які продають у наших аптеках, пояснює науковець, – продукти хімічного синтезу. Тому вони мають низьку ефективність у підвищенні захисних реакцій організму, а також мають багато побічних дій, викликають алергічні реакції, які нині дуже поширені серед дітей. Тому вживати треба натуральні вітаміни, збагачуючи раціон овочами та фруктами і обов’язково обліпихою, яка є джерелом великої кількості біологічно активних речовин.

– Садіть обліпиху у своїх садах – і будете здорові, – каже Віталій Юхимович. – Це невибаглива до родючості ґрунтів рослина, світлолюбна, морозо- і посухостійка. А завдяки поверхневій кореневій системі, що поширюється на глибину 20-80 см і розростається у радіусі до 10 м, насадження обліпихи ефективні у боротьбі з водною ерозією ґрунту. Запилення здійснюється за допомогою вітру, плоди достигають у другій декаді вересня. Для саду та присадибної ділянки раджу обирати акліматизовані в умовах лісостепу високопродуктивні безколючкові форми обліпихи.

ЛІКИ З ОБЛІПИХИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

Обліпихова олія
Плоди висушити за температури 60 °С, подрібнити, покласти у скляний або емальований посуд і залити рафінованою олією у співвідношенні 1:2, тобто на 100 г порошку 200 г олії. Посуд поставити у тепле темне місце. Через 4–5 днів олію злити, а плоди удруге залити свіжою порцією олії. Так повторити 3–4 рази. Витяжку відфільтрувати і використовувати за рекомендаціями лікаря.

Обліпиховий мед
Плоди обліпихи помити і просушити за температури 60 °С до сухого стану, а потім добре подрібнити. Отриманий порошок просіяти крізь сито. На 1 л меду додати 100–500 г порошку, перемішати і вживати при хворобах шлунково-кишкового тракту тощо.

Тонізуючий напій
50–100 г нарізаних свіжих листків обліпихи, 20–25 г роздавлених плодів, 2 ч. ложки меду змішати і залити 0,25–0,35 л охолодженої кип’яченої води, настоювати 1 добу. Відтак профільтрувати. Можна пити протягом дня або вранці замість кави.

Полівітамінний чай
Для чаю треба збирати листя обліпихи наприкінці липня-серпня. Його помити теплою водою і висушити в теплому місці (наприклад на горищі). Висушене листя подрібнити і залити окропом з розрахунку на 200 г води 1 ст. ложка листя. Настоювати 10–15 хв.