Кухня Поради

Як я заморожую перець, кабачки, баклажани і помідори на зиму

Кабачки-гриль – для рулетиків, терті – для млинців, перець і баклажани – для фарширування, а помідори – практично для будь-чого. Якщо правильно підготувати овочі, у морозилці вони займають зовсім мало місця.

22.06.2018 16:27

Як заморожує овочі, розповіла Марія Михальченко у своєму дописі у фейсбук:

“Дуже багато постів на тему заморозки овочів і ягід. Але я хочу додати ще один, в якому розкажу цікаві варіанти заморозки таких овочів як кабачки, болгарський перець, баклажани та помідори. Надіюсь, що комусь ця інформація пригодиться.

Кабачки

1. Найбільше заготовляю кабачків для рулетиків. Ріжу кабачки поздовж, товщиною десь 0.5 см і обсмажую на сковорідці гриль. Розложую кожен окремо, на таці, що обмотана харчовою плівкою. Заморожую. Тоді розложую по пакетиках.
Взимку розморожую, скручую з бажаною начинкою і запікаю

2. Кабачки кільцями також обсмажую на сковорідці гриль і взимку використовую в запіканки та різні овочеві рагу.

3. Терті кабачки використовую для оладок, кабачково-курячих кексів та котлет, варю кабачкову ікру

Болгарський перець

Я не буду розказувати про те, як нарізаю соломкою. Я розкажу як заморозити перець для фарширування, не займаючи надто багато місця в морозилці

Перець миємо, чистимо від плодоніжок і насіння. Складаємо його в каструльку ( бажано в якій ви збираєтесь тушити його взимку) і заливаємо його кип‘ятком. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Коли перець закипить- виключаємо вогонь і залишаємо під кришкою на хвилин 5-10.

Виложуємо його на друшляк, даємо стекти, охолонути і перекладаємо його в пакет з zik-застібкою. Перець виходить м‘яким, але упругим, то ж не займає багато місця ( на відміну від свіжого перцю, що встромлений один в одного) і не розлазиться, коли його розморозити.

Взимку його потрібно попередньо розморозити, нафарширувати і тушити за рецептом, який вам подобається.

Баклажани

1. Бланширування. Таким способом обробки я користуюся для баклажанів шматочками і кільцями. Технологія проста: в киплячу підсолену воду вкинути шматочки баклажанів на 1 хв. Вийняти, дати стекти на друшляку і охолонути. Заморозити.

2. Запікання. Таким способом користуюся для баклажанів, які використовую для фарширування, салатів та ікри. Технологія: баклажани промити. Обсушити. Плодоніжку не відрізувати. Проколоти ножем в декількох місцях. Положити на деко, що застелене пергаментом. Запікати при температурі 180 градусів 40-60 хв ( в залежності від розміру).

Коли баклажани охолонуть з них зрізати плодоніжку і
– зробити ножем кишеньку ( для баклажанів для фарширування) і положити в друшляк розрізом вниз, накрити тарілкою і поставити гніт ( десь 1 кг)- нам потрібно щоб лишня рідина стекла. Положити в мішечки і заморозити. Взимку ложечкою злегка вийняти ложкою м‘якоть і фарширувати так, як вам звично)

– для салатів і ікри, супу-пюре: запечені баклажани звільнити від плодоніжки і шкірки. Також положити в друшляк під прес.

3. Обжарюю на сковорідці гриль, як і кабачки, для рулетиків.

Помідори

– заморожую кільцями на таці, що обмотана харчовою плівкою. Далі в пакет. Використовую для піци, кішів, запіканок
– шматочками
– пюре ( часто додаю до пюре зелень, часникові стрілки) -використовую для приготування соусів, тушіння м‘яса і т.п.”