Як визначити якість масла?

Для виготовлення справжнього вершкового масла не дозволено використовувати будь-які жири і вершки, окрім тих, які отримані з коров’ячого молока.

Для виготовлення справжнього вершкового масла не дозволено використовувати будь-які жири і вершки, окрім тих, які отримані з коров’ячого молока. Таке масло містить на упаковці позначку ДСТУ 4399:2005. Але й це на 100% не гарантує його якість. Деякі виробники нехтують вимогами цього ДСТУ, замінюючи частину молочного жиру дешевшими складниками, приміром, пальмовою олією, олеїном чи стеарином.Для виготовлення справжнього вершкового масла не дозволено використовувати будь-які жири і вершки, окрім тих, які отримані з коров’ячого молока. Таке масло містить на упаковці позначку ДСТУ 4399:2005. Але й це на 100% не гарантує його якість. Деякі виробники нехтують вимогами цього ДСТУ, замінюючи частину молочного жиру дешевшими складниками, приміром, пальмовою олією, олеїном чи стеарином. А масло, яке їсте ви, натуральне?

• Найпростіше визначити якість масла, заморозивши його. Справжнє масло, в якому немає рослинного жиру, неможливо відрізати – воно відколюється шматками.

• Залиште холодне масло при кімнатній температурі. Що більше в ньому рослинних жирів, то швидше воно зм’якне. Справжнє вершкове масло залишається твердим протягом приблизно півгодини. Якщо через п’ять хвилин після морозильної камери його можна намазати на хліб, то це спред, нехай навіть із найнатуральнішим смаком.

• Натуральне масло досить швидко псується. Якщо ваше масло лежить в холодильнику тижнями і місяцями, не змінюючи кольору і запаху, то можете не сумніватися – напис «без консервантів» не відповідає дійсності.

• Налийте у прозору склянку окріп, потім додайте ложку масла, розмішайте до повного розчинення. Якщо масло повністю розтануло і вода набула білого відтінкк – масло якісне і не містить рослинних жирів. Якщо з’явився осад – масло містить рослинні білки і жири.

• Покладіть шматочок масла на нагріту сковороду. Натуральне вершкове масло розтане й утворить пінку з приємним запахом. Фальсифікат або не матиме запаху, або він буде неприємний.

• Неоднорідний колір масла може свідчити про нерівномірний розподіл барвника, про змішування масла різного забарвлення або про його давність.• Якісне вершкове масло не повинне залишати слідів, тому перед покупкою подивіться на упаковку зсередини.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook