Як відчистити чавунні сковорідки, каструлі та гусятниці

Ділюся методом, який дійсно працює. Чавунні сковорідки, каструлі та гусятниці стають як нові! І довго терти не треба!

Мабуть, у кожного в господарстві є стара чавунна сковорідка з досить пристойним шаром пригорілого жиру на стінках. Щоб її відчистити, треба зробити “хирий” засіб. 

Знадобляться найпростіші, на перший погляд, підручні засоби, а саме: 1) клей ПВА універсальний (звичайна середня баночка, у мене 125 г), 2) господарське мило 72% (1 шт.).

Крупно натерти господарське мило. У велику ємність (в моєму випадку велику глибоку миску) я заливаю воду і доводжу її майже до кипіння. У цей момент я зменшую вогонь і насипаю в миску натерте мило і клей ПВА. Усе ретельно перемішую, щоб мило розчинилося. В отриманий розчин я опускаю вбиту роками сковороду.

І (не лякайтеся!) варю її 2 години на середньому вогні, підливаючи води, коли частина розчину випарується.

Через дві години я зливаю весь розчин і під струменем води трохи остуджую саму сковороду.

Хочу звернути вашу увагу, що даний розчин робить дуже м’яким сам жир. Подекуди він сам починає кришитися.

До досконалого блиску я доводжу сковорідки звичайною металевою губкою.

Повірте, цей спосіб найефективніший і простий, а головне не затратний! І ось результат – посуд виблискує!

Щоб після «генерального чищення» до посуду нічого не прилипало і не пригорало, на нього треба нанести 2 шари оливкової олії: обмазати сковороду з усіх боків олією і запекти в духовці при 200 градусах 20–30 хвилин.

Буде пахнути горілою олією, але це треба проігнорувати.

Дістаємо, даємо охолонути і наносимо таким же способом другий шар. Знову даємо охолонути і все – можна користуватися.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook