Як варити раків. Поради та рецепти

Раки живуть тільки в дуже чистій воді, тому це не просто делікатес, але і дуже корисний продукт. А ще смачний, якщо вміти раків вибирати і готувати.

Раки з пивом – класична страва, яка завжди буде доречною на пікніку, на вечірці і навіть на весіллі у перерві між застіллям. Головне – щоб і раки, і пиво були свіжими і смачними! А для цього потрібно приготувати раків так, щоб підкреслити смак цього делікатесу.

 

Як вибрати раків

Один з основних секретів смачно приготованих раків – їхній правильний вибір. Раки обов’язково повинні бути свіжими і живими! Вибираючи раків, звертайте уваги на їхні хвости: живий і бадьорий рак тримає хвостик притиснутим до тулуба, зігнувши черевце.

Якщо черевце з хвостом у рака випрямлене, його не можна їсти, незалежно від того, сирий він чи приготовлений.

Розмір раків також має значення. Краще вибирати великих раків: вони смачніші і в них набагато більше м’яса. Однак, і дрібних раків можна приготувати дуже смачно.

Як готувати раків

Способів приготування раків існує дуже багато. Раки були здавна однією з улюблених страв українців.

У наш час раків найчастіше просто варять з приправами і їдять як закуску до пива. Ми пропонуємо вам приготувати раків як за старовинними, так і за новими рецептами, які розкриють усі відтінки смаку.

Перед варінням, раків потрібно ретельно промити в проточній воді. А щоб позбавити їх від запаху мулу, можна півгодини потримати їх в мінералці.

7 незвичайних рецептів приготування раків

1. Класичні варені раки. Найпростіший спосіб приготування.

Щоб зварити раків по-справжньому смачно, потрібно взяти велику каструлю з чистою водою, закип’ятити її, додати ложку солі, лавровий листок, кілька горошин запашного перцю, пучок свіжого не подрібненого кропу. У киплячу воду кинути добре промитих раків. Варити 15 хв, після чого відставити каструлю з вогню і залишити раків в гарячому бульйоні на 10 хв. Тоді м’ясо буде ніжніше і соковитіше. Готових раків прикрасити зеленню і шматочками лимонів.

2. Раки, варені в молоці. Вишуканий рецепт, особливо сподобається жінкам і дітям

Раки, зварені в киплячому молоці зі свіжою зеленню, набувають незвичайного солодкуватого смаку, їхнє м’ясо стає дуже ніжним. Рекомендуємо обов’язково спробувати цю страву – і ви неодмінно станете її шанувальником!

3. Раки по-американські. Варені в пиві

Раки відварюються в пиві, зі спеціями, лимоном і солодкою кукурудзою, що надає страві воістину унікального смаку. Смакують такі раки із будь-яким алкоголем: і пивом, і горілкою, і білим вином.

4. Раки по-іспанськи. Пікантні

За цим рецептом раки варяться в томатному соусі з білим вином і середземноморськими спеціями. М’ясо раків набуває пікантного, в міру гострого смаку.

5. Угорський рецепт. Для справжніх гурманів

Раків варять в томатному соусі, до якого додають шматочки обсмаженого бекону, цибулю і болгарський перець. М’ясо раків набуває яскравого багатого смаку.

6. Раки по-китайськи. Для любителів екзотики

За цим рецептом раків варять в соєвому соусі з гострими східними спеціями. Раки виходять з дуже гострим і одночасно солодкуватим смаком.

7. Раки з яблуками. З фруктовою ноткою

Раків варять з яблуками сорту Антонівка. Завдяки цьому вони набувають солодкуватого смаку з легкою фруктовою ноткою.

Як подавати раків на стіл

Для святкового застілля ідеальна подача страви – на підносі з листям салату і лимоном. Важливо пам’ятати, що при такому сервіруванні раки швидко охолонуть і поступово почнуть підсихати. Через це їхній панцир стане твердішим.

Тому, якщо ви не плануєте вразити гостей, раків краще подати до столу в глибокому посуді в бульйоні. Так вони довше будуть гарячими, соковитими і м’якими.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook