Кухня Поради

Як готувати кутю, щоб вона вдалася смачною. 2 рецепти – традиційна і рисова кутя

Щоб смачно приготувати кутю, треба знати деякі хитрощі і мати перевірений рецепт, який передається із покоління в покоління. До вашої уваги два рецепти смачної куті.

04.01.2019 16:24

  • Вибираючи зерно для куті, покуштуйте його, чи не кисле, гірке або затхле. Перед варінням залийте водою на 5-6 годин. Відтак воду треба обережно злити, долити чистої (удвічі більше, ніж є пшениці), поставити на середній вогонь, довести до кипіння.
  • Коли вода закипить – зніміть піну, посоліть і додайте трохи олії (тоді кутя буде розсипчастою).
  • Вогонь зменшіть до мінімуму і варіть до готовності, доливаючи за потреби воду. Щойно каша закипить, її можна один раз розмішати.
  • Мак найліпше розтирати у макітрі за допомогою макогона. Можна мак запарити окропом або залити на ніч холодною водою, а вранці відцідити й відтиснути воду крізь подвійну марлю. Далі розтерти у кухонному комбайні або макітрі.

Кутя традиційна

1 скл. пшениці або перлової крупи, 1 л води, по 1 скл. горіхів і родзинок, по 100 г меду й маку. Можна додати інші сухофрукти та мармелад.

Крупу ретельно промити і відварити до м’якості. Відкинути на решето, обдати холодною водою, дати воді стекти і викласти в миску. Мед розчинити з невеликою кількістю узвару, змішати з кутею, розтертим маком, січеними горіхами і розпареними родзинками.

Кутя рисова

500 г рису, по 200 г родзинок і мигдалю, цукор, кориця.

Рис перебрати, промити, залити холодною водою довести до кипіння, відкинути на друшляк і промити холодною водою. Потім знову залити великою кількістю холодної води і варити до готовності, не мішаючи. Воду злити, рис охолодити. Мигдаль розтерти, додати цукор, розмішати, розвести невеликою кількістю води і з’єднати з рисом. Додати вимиті та ошпарені родзинки, корицю і знову ретельно перемішати.