Кухня Рецепти

Вісім смаколиків до Восьмого березня. Покрокові рецепти з фото

А ви вже вирішили, що приготуєте на свято? Побалуйте себе і близьких смачненьким!

07.03.2018 13:34

Салат «Марсель»

3 відварені курячі філе, 300 г твердого сиру, 6 варених яєць, 1 скл. чорносливу без кісточок, 2 зубці часнику, 300 г моркви по-корейському, 0,5 скл. подрібнених волоських горіхів, 300 г майонезу, сіль, чорний мелений перець.

  1. Курятину нарізати кубиками.
  2. Чорнослив залити окропом на 10 хв, воду злити, обсушити, порізати смужками.
  3. Окремо дрібно натерти білки і жовтки.
  4. Сир потерти, змішати із сумішшю майонезу і вичавленого часнику.
  5. Горіхи злегка обсмажити на сухій сковороді, перемішати з морквою.
  6. На тарілці розкласти чорнослив, зробити майонезну сітку, потім курятину, посолити і поперчити, майонез, моркву з горіхами, сирний шар, білки.
  7. Змастити майонезом з усіх боків і посипати жовтком. Дати постояти 1 год у холодильнику.

Салат «Респект»

300 г свинини, по 200 г маринованих грибів, картоплі (на бажання) і твердого сиру, 4 яйця, майонез, сіль, перець, домашні сухарики (на бажання), волоські горіхи.

  1. Свинину запекти або відварити.
  2. Батон чи білий хліб порізати кубиками і підсушити в духовці або підсмажити у часниковій олії (перед смаженням покласти роздушений ножем зубець часнику).
  3. Гриби порізати четвертинками, сир і варені яйця – кубиками.
  4. Змішати свинину, твердий сир, гриби та яйця. Додати майонезу, посолити й поперчити.
  5. На бажання додати варену картоплю, порізану кубиками. Перед подачею посипати сухариками (на бажання) й подрібненими підсушеними волоськими горіхами.

Салат «Французький»

2 невеликі свіжі огірки, 150–200 г свіжої капусти (краще пекінської), 5–6 стебел зеленої цибулі, 200 г копченого м’яса, 250–300 г маринованих грибів, жменя арахісу смаженого, майонез. 

  1. Усе порізати соломкою, розкласти в тарталетки шарами: капуста, гриби, копчене м’ясо, огірки, цибуля.
  2. Перед подачею на стіл зверху полити майонезом, можна посипати арахісом. Кожен гість сам перемішує французький салат. Якщо його перемішати заздалегідь, він втратить смак.

Суфле «Повітряна таємниця»

0,5 л кефіру або йогурту, 200 г сметани, 50 г цукру, 1 ст. ложка желатину, 1 п. ваніліну, 100 мл води, 50 г шоколаду.

  1. Желатин замочити в холодній воді, а коли набрякне, підігріти на малому вогні або в мікрохвильовці, трохи охолодити.
  2. Сметану збити з цукром 5 хв, додати кефір кімнатної температури (або йогурт), ванілін і, збиваючи, повільно влити желатин. Збивати 2 хв.
  3. Розлити у формочки, стаканчики або креманки і поставити в холодильник на 4–5 год. Посипати тертим або прикрасити фруктами.

Сирні кошики із печінковим сюрпризом

200 г грибів (морожених або консервованих), 300 г вареної печінки, 1 свіжий огірок, 100 г твердого сиру, майонез (можна змішати з гірчицею або вичавленим зубцем часнику). Для кошиків: 150 г сиру.

  1. Гриби порізати пластинками і (якщо вони морожені) посмажити до готовності.
  2. Огірок і печінку порізати дрібною соломкою, сир крупно потерти. Змішати всі складники, посолити, поперчити, заправити майонезом.
  3. Викласти у кошики із твердого сиру. Розігріти духовку до 200 °С. Деко застелити пекарським папером. Дрібно натерти сир (або використовувати великий тонкий шматок), викласти на деко у формі кіл. Запікати 4–5 хв (розплавити сир).
  4. Обережно знімати кожен кружечок і, поки сир теплий, формувати кошичок, викладаючи його на дно перевернутої чарки (діаметром 3 см) і притискаючи до стінок.
  5. Кошички досить крихкі, тому зберігати їх акуратно. Начиняти кошички безпосередньо перед застіллям.

Суперпростий кекс

0,5 скл. кефіру, 1 скл. цукру, 100 г маргарину, 2 яйця, 1 п. ванільного цукру, 1 ч. ложка соди, 2–2,5 скл. борошна, родзинки, горіхи.

  1. Кефір змішати з цукром, додати яйця, збити.
  2. Влити розтоплений маргарин (або олію), додати погашену соду, борошно, перемішати. Тісто не має бути надто густим.
  3. Додати родзинки (обваляти у борошні), горіхи. Випікати у формі, змащеній маслом і посипаній манкою, 25–30 хв.

М’ясний торт «Свято в домі»

Для коржів: 350–400 г курячого фаршу, 3 яйця, 400 мл молока, 2 ст. ложки олії, 1 ч. ложка мускатного горіха, сіль, 200 г борошна. Для начинки 1: 1 морквина, 300 г печериць, 2–3 ст. ложки майонезу, 1–2 зубці часнику. Для начинки 2: 200 г плавленого сиру (з пряними травами), 1–2 ст. ложки жирних вершків (або майонезу). Для прикраси: 200 г плавленого сиру, 1–2 ст. ложки жирних вершків (або майонезу). 

  1. У курячий фарш вбити яйця, додати молоко, борошно, сіль і мускатний горіх, добре перемішати. Тісто має вийти за консистенцією, як на оладки. Смажити млинці із двох боків до готовності.
  2. Моркву натерти і обсмажити до м’якості на олії. Гриби дрібно нарізати й тушкувати до випаровування рідини. З’єднати моркву з грибами, вичавленим часником і майонезом.
  3. Плавлений сир збити з вершками (щоб добре мазалися).
  4. На тарілку викласти шарами: млинець, морквяно-грибну суміш, млинець, плавлений сир, шматочки помідора. Повторювати, доки закінчаться млинці. Поставити на ніч у холодильник, вкривши плівкою.
  5. Торт зверху і з боків змастити сумішшю плавленого сиру і вершків. Прикрасити зернами граната або овочевими квітами.
  6. Можна змастити майонезом, посипати тертим сиром (200 г), запекти у духовці (до розплавлення сиру).

Картопля з грибами у вершках

1 кг картоплі, 1 цибулина, 300 г печериць, 250 г вершків, спеції, 100 г твердого сиру.

  1. Картоплю нарізати кружальцями, цибулю соломкою, гриби половинками (великі четвертинками). Покласти в горщик шарами. Спочатку картоплю, потім цибулю і гриби.
  2. Шари розподілити так, щоб вийшло по два шари картоплі, цибулі та грибів в одному горщику.
  3. Приготувати заливку. У вершки додати сіль, перець і спеції. Залити кожен горщик.
  4. Поставити горщики в розігріту до 200 ОС духовку і готувати 30–40 хв.
  5. Хвилин за 5 до готовності посипати тертим сиром, і залишити в духовці.