В яких продуктах багато вітаміну С

Коли бракує вітаміну С, кровоточать ясна, з’являються простуда, зайва вага, судини стають ламкими, виникає загроза запалення слизових оболонок.

Більшість представників фауни здатна виробляти аскорбінову кислоту (вітамін С) із глюкози у власному організмі. На жаль, людина є винятком з цього правила. Ми можемо отримувати цю цінну речовину тільки зовні разом з їжею. Добова потреба організму у вітаміні С становить 60–105 мг. У сезон простудних захворювань фахівці радять вживати щодня до 400–500 мг вітаміну.

Як показали результати досліджень, вітамін С дуже корисний для людей з ослабленою у результаті стресу імунною системою. Аскорбінова кислота вбиває збудників карієсу, а також сприяє зміцненню емалі. Краса і молодість шкіри також залежать від того, скільки вітаміну C ви заживаєте. Він сприяє утворенню колагену, завдяки якому шкіра зберігає пружність, еластичність і молодість. Від кількості вітаміну C в організмі залежить і стан психіки. Тому для тих людей, чия робота вимагає концентрації і зосередженості, достатня кількість вітаміну C вкрай потрібна.

Коли бракує вітаміну С, починають кровоточать ясна, з’являються часті простуди й зайва вага, судини стають ламкими, виникає загроза запалення слизових оболонок, підвищується втомлюваність, людині складно сконцентрувати увагу, виникає депресивний стан і безсоння, шкіра стає грубою, повільно загоюються рани.

Традиційно вважається, що найбільшу кількість вітаміну С містять цитрусові, але це не так. Є дуже багато інших продуктів, які за кількістю аскорбінової кислоти перевершують лимони та апельсини. Найбільше вітаміну С містять сушені ягоди шипшини – 1 200 мг/100 г, тоді як у лимонах його лише 50–60 мг/100 г. Велику кількість аскорбінової кислоти містить свіжа шипшина (470 мг/100 г), смородина (300 мг/100 г), червоний перець (250 мг/100 г), обліпиха (200 мг/100 г), брюссельська капуста (120 мг/100 г), зелений перець і петрушка (150 мг/100 г), черемша (100 мг/100 г).

Пам’ятайте, що аскорбінова кислота розчиняється у воді, руйнується при тривалому кип’ятінні, під дією сонячного світла і кисню, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст вітаміну С.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook